Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Möbler 17 maj 2024

Hitta rätt med lättskötta utemöbler

Utemöbler som är underhållsfria eller nästintill blir allt populärare. Eric Thulin hos Bo Ohlsson i Tomelilla berättar om fördelarna med olika lättskötta material och hur du hittar rätt.

Det är den härliga, efterlängtade tid på året då vi tar fram våra utemöbler igen efter vintern och verkligen går in i ljusare och varmare tider. För många blir det därmed också dags att underhålla dessa utemöbler: Olja in, måla om, fräscha upp. Men faktum är att allt fler väljer bort just det och satsar på lättskötta utemöbler för att få mer tid till annat.

Konstrotting och nonwood

– Både vad gäller loungeset och matgrupper ser vi att allt fler vill ha lättskötta möbler, som klarar att stå ute och kräver så lite omvårdad som möjligt. För loungeset är konstrotting mycket populärt, gärna i svart eller naturfärger. För matgrupper har vi kombinationer av till exempel bord med aluminiumstomme och skiva av nonwood med stolar av konstrotting, berättar Eric Thulin hos Bo Ohlsson i Tomelilla, som säljer många olika sorters utemöbler.

Nonwood, polywood och aintwood är liksom konstrotting exempel på hårda, hållbara plastmaterial gjorda för att efterlikna olika sorters trä och rotting.

– I dessa material har vi ett brett utbud av utemöbler som är oerhört lättskötta men samtidigt snygga. De kan stå ute i alla väder, och du behöver bara tvätta av dem med vatten blandat med lite såpa eller diskmedel. Konstrottingmöbler är också riktigt hantverk, lika omsorgsfullt flätade som äkta rotting.

Aluminium, teak och furu

Samma skötselråd gäller för utemöbler med delar av aluminium, en metall som genom att kombinera lätt vikt och hög stabilitet ger utemöbler som både är tåliga och lätta att hantera.

För dig som vill ha lättskött men ändå äkta trä tipsar Michael om två klassiska material som håller ställningarna: Teak och furu.

– Fördelen med teakmöbler är att du själv kan välja om du vill underhålla dem eller inte. Om du bara tvättar av dem med vatten får teak efterhand en silvergrå nyans som blivit väldigt populär de senaste åren. Vill du däremot ha en mer guldbrun färgton behöver du olja in möblerna årligen. Målad furu behöver bara tvättas av så länge färgen håller, vita möbler i kombination med färgstarka dynor är en snygg kombination.

En bra idé när du ska välja utemöbler är att ta dig till en affär där du själv på plats kan se, känna och provsitta olika material och modeller. Bo Ohlsson i Tomelilla till exempel har ett show room på över tusen kvadratmeter, och säljer även mycket annat till hus, hem och trädgård såsom verktyg, husgeråd, leksaker, kläder och skor.

 

Text: Tobias Christoffersson

Annons