Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation 13 sep 2023

Fördelar med markskruv i stället för betongplint

Idag finns stabila markskruvar som alla kan installera, i stället för att gräva ner eller gjuta betongplintar. Men det gäller att välja rätt modell och dimension, beroende på marktyp om du bygger ett lätt trädäck eller ett stort fritidshus. Flest storlekar, som kan dras ner med handhållna maskiner, hittar vi hos danska Groundplug som vi här tittar närmare på.

Om bygget kan ställas på markskruvar så finns många vinster, jämfört med betongfundament. Det mest lockande är kanske tidsvinsten, när man slipper grävningen. Jämfört med att gjuta plintar så undkommer man även torktiden, och slipper hindras av regn eller kyla. Åverkan på gräsmattan blir minimal med skruvar, eftersom inga gropar för plintar behöver grävas. Att många dimensioner av Groundplugs markskruvar kan dras ner med handhållna elverktyg gör dessutom att man kan installera dem prisvärt själv, i stället för att hyra in proffs – vilket krävs för många av marknadens skruvprodukter.

-Det går även att dra upp skruvarna och återanvända dem om friggeboden, uterummet eller trädäcket någon gång behöver flyttas. Många privata byggare uppskattar också att när man bygger på våra markskruvar så krävs inte att man reglerar höjden exakt, på alla. Man nivellerar i stället balken som alla markskruvarna är sidmonterade på, tillägger Stephanie Rödskov på Groundplug.

Rätt dimension, längd och täthet

Dimensionen M12 används ofta till lättare trädäck, medan M16 är vanlig vid bygge av växthus, pergolor, friggebodar, förråd, carportar och kraftigare trädäck. Men för större vikter – som exempelvis attefallshus, fritidshus och enplansvillor av trä – så väljs M20.

-Ja, instämmer Stephanie. Det kan finnas flera faktorer som avgör vilken längd, dimension och täthet du bör använda, men det räknar vi gärna ut åt dig. Det finns en gratis ingenjörstjänst på vår hemsida, där man fyller i byggnadens och markens förutsättningar. Då beräknar våra ingenjörer, kostnadsfritt, vilka och hur många markskruvar du behöver, och ger dig en klickbar länk direkt till rätt produkterna.

De mindre markskruvarna, för gör-det-själv-bruk, kan drivas ner i de flesta marktyper med en vanlig mutterdragare. Men de största skruvarna kräver mutterdragere med kraftigare vridmoment.

-Visst, och de flesta brukar då hyra en kraftig maskin av oss, eller hos sin lokala maskinuthyrare. Då går installationen fort och påfrestar inte armarna, även om man ska sätta många skruvar.

Enkelt fäste för reglarna

I toppen på markskruven finns en invändig gänga. Där skruvas topp-bulten ner som då håller vinkeljärnet, vilket träreglar och bjälkar kan vila mot. Villanytt noterar att det även finns mindre markskruvar för partytält, försäljningsstånd och paviljonger.

-Vi har också betydligt större skruvar, för tyngre byggnader. Då drivs skruvarna ned med grävmaskin med specialredskap, men även då finns många fördelar jämfört med betongplintar, avslutar Stephanie Rödskov.

Text: Tom Swales

Annons