Fritid | Livsstil | Resmål 1 okt 2019

Fängslande vandrarhem med cellsamma upplevelser

Sedan millennieskiftet har Faluns gamla fängelse drivits som vandrarhem, och dit lockas gäster bland annat för byggnadens historia. Det berättar Jan-Ola Bergström som grundade vandrarhemmet.

– Ja, i nästan 150 år hölls människor inlåsta här, under hemska förhållanden. Även om det idag är ett bekvämt vandrarhem, så får alla gäster en tydlig bild av hur det var förr. Vi har behållit mycket av fängelsets dåtida utseende och detaljer, och vi har även vårt fängelsemuseum. Så det kan faktiskt bli svårhanterligt för mycket känsliga personer. Men, samtidigt så lockar stämningen många andra. Genom att vi i personalen är serviceminded och omtänksamma så håller vi alltid en fin balans mellan historien och den trivsamma nutiden. Även den vackra omgivande naturen med Lugnets naturreservat bidrar till en harmonisk vistelse.

-Naturens unika tystnad får många att stanna upp här, sätta sig på en stubbe och bara njuta, säger Jan-Ola.

Upplevelser inom gångavstånd

Lugnets naturreservat är kanske främst känt för sina idrottsanläggningar som skidhopptornen, skid- och löparspåren, fotbollsplanerna och den nya XCO-banan för mountainbike på världscupnivå. Många sportklubbar förlägger sina träningsläger här, medan privatgästerna kommer för vandrings- och cykellederna och naturligtvis de stora attraktionerna; Carl Larsson-gården Sundborn och Falu Koppargruva, som under många hundra år tryggade Sveriges välstånd.

– Den gigantiska koppargruvan är idag ett mycket populärt besöksmål, som Unesco listat som ett världsarv. Men, det mest fantastiska, enligt våra gäster, är att alla de här natursköna, sportsliga, historiska och kulturella besöksmålen är inom gångavstånd från vandrarhemmet, förklarar Jan-Ola Bergström.

Sanna historier

Tillbaka inne i fängelset så berättar Jan-Ola att de känner ett kulturhistoriskt ansvar:

-Ja, vi är måna om att berätta om det dåvarande fängelset och fångarnas levnadsförhållanden, under våra populära guidningar och vårt museum. Att våra berättelser är sanna och autentiska beror på att vi samarbetade med en av de tidigare fångvaktarna vid uppbyggandet av museet.

Text: Tom Swales

Annons