Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Byggnation | Tak 24 jun 2021

Ett vackert falsat plåttak – på ett klick

Ett falsat plåttak känns exklusivt och tidlöst och liknar de koppartak som lades på 1900-talet. Mats Hilli på Falsat berättar hur enkelt och smidigt det är att byta karaktär på ditt hus och efterlikna klassiska dubbelfalsade tak.

Plåttakens popularitet har kommit tillbaka och finns i flera färger och utföranden. Plåtens egenskaper gör att det är enkelt och smidigt att bära upp på taket, lätt att lägga och håller mycket länge. Materialet är även återvinningsbart vilket medför att ett plåttak är ett hållbart sätt att bygga med.

– Plåtprodukter är nästan underhållsfria, säger Mats. Det krävs en minimal insats för att taket ska skydda huset år efter år. Plåten är oorganiskt och binder inte fukt, bra när du vill minska risken för till exempel fuktskador och svampangrepp.

Plåttak till en lägre kostnad

Tidigare har ett plåttak varit något som endast utbildade plåtslagare har kunnat utföra. En plåtslagare har bockat alla skarvar och det har varit mer tidskrävande och därmed dyrt.

Plåttaken har utvecklats under många år och Mats tipsar om klicktaket, Falsat Pro, som är lätt att lägga. Med ett klick fäster du fast plåt efter plåt, lika enkelt som ett klickgolv.

– Inga specialverktyg krävs. Skruva fast plåten i de förstansade hålen och klicka fast nästa bit över hålen. Och sen nästa och nästa, säger han. Takplåtarna tillverkas i önskad längd. Det innebär att du slipper tvärsgående skarvar.

Utöver längd väljer man färg och klicktaken kan fås i ett flertal färger men svart tenderar att alltid vara årets färg även om många kunder numera även väljer grått, silver och rött.

För dig som tycker om tegelkaraktären men vill ha ett lättskött tak rekommenderar Mats Falsat Pannan.

– Även den tillverkas i 0,6 mm tjocklek, säger han. Väldigt snyggt och likt ett äkta tegeltak när det är lagt.

Klicktaket kan läggas på i stort sett alla tak med mer än 8 graders lutning och för
Falsat Pannan gäller mer 14 graders lutning.

Vare sig du väljer klicktaket eller taket av tegelkaraktär får du det skräddarsytt och måttanpassat och har sedan ett prisvärt, tåligt, vattenavvisande tak med många års hållbarhet, upp till 20 års garanti beroende på materialval.

Text: Sabine von Borgstede

Annons