Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Kultur | Livsstil 5 dec 2019

Ett konstnärskap som klingar rätt och sant i själen

Array

En kris i 30-årsåldern gjorde att konstnärinnan Miro Pintaric kom närmare konsten. Ur måleriet kunde hon uttrycka allt det jobbiga som hon kände. Det var lättsamhet och känslor grundade från barndomen som ville ut, och snabbt skulle det gå, och behovet av att måla naivistiskt grundades där och då. Nu har många år passerat, men hon är kvar i målandet, och från den inre resa hon gjorde har hon skapat fantastiska målningar, exploderande av färg, och med barn, djur och naturen som blandar sig med starka känslor, som sorg, tveksamhet och glädje.

Miro är född i Croatien, från området Slavonien och flyttade till Sverige med sin familj när hon var åtta år. Ända sedan hon kan minnas har hon älskat att måla och haft pennan i handen, men flytten till Sverige var inte oproblematisk, och skapade ärr, som utlyste krisen i hennes liv, flera år senare. År 1990 blev hon inbjuden att delta i en samlingsutställning, hon målade lite då, men efter utställningen rullade det på, och hon gick djupt inom sig själv, grävde ur allting som fanns längst in, från barndomen för att utveckla sitt konstnärskap. Hon blev bland annat inspirerad av naivistisk konst från sitt hemland.

– Under den perioden som jag var i krisen och började komma ut ur den så kom jag i kontakt med böcker och kompendier om naivistiska målare från Kroatien. Då började jag känna WOW, det här har jag ju liksom i blodet! Och det här museet och den här lilla staden där allting började det ligger ju bara åtta mil ifrån där jag var född. Så det var så fint. Jag kände att jag hörde hemma och att jag började komma hem till mig själv på något sätt, berättar hon.

Hon bor i Villansvånga, i nordöstra Skåne, och delar sin tid med att jobba som bildlärare på 70 procent på en gymnasiesärskola i Hässleholm och så målar hon i sitt galleri som hon har inrett i sitt hem. Hon stortrivs och älskar kombinationen av att jobba med människor men även jobba själv och är lycklig att hon lyckats skapa den balansen.

Det viktigaste för henne med konsten är glädjen, leken och kärleken. Och hon vill gärna dela den i denna värld som är så upp och ner. Hon har också målat en fantastisk målning, som heter Sången vi minns. Som målats med grova ömsom mjuka penseldrag och som tar ett steg bak i tiden och ett i framtiden.

– Det har ju med det inre att göra och när det bara klingar så bra i din själ är när något är så rätt och sant och det är den här sången som jag vill berätta om. Vi kan ofta inte ta på det men det kan liknas med upplevelser vi har i naturen eller då vi hör ett musikstycke eller läser en text. Och det är det som jag vill berätta om, avslutar Miro.

www.miropintaric.se

www.facebook.com/www.miropintaric.se/

Telefon: 0733-936462

Annons