Hypotekspension är ett speciallån för ”60-plussare” som vill leva fullt ut efter pensionen genom att utnyttja värdet av sin bostad. Villanytt fick kontakt med Rebecka Karstorp på Svensk Hypotekspension som gärna berättar om möjligheterna för de som äger sin bostad.
När pensionen närmar sig blir många uppmärksammade på att storbankerna i många fall inte lånar ut pengar till pensionärer med lägre pension. Därför finns alternativet Hypotekspension, ett sätt att plocka ut en del av värdeökningen på sin bostad i förtid. Rebecka Karstorp berättar:
– Idén med vårt lån är att man ska kunna bo kvar i sitt älskade hem. Våra kunder är ofta aktiva pensionärer som reser mycket, har en hobby eller helt enkelt vill fortsätta vara sig själva. Det finns också de som vill hjälpa ett barn eller barnbarn med ett förtida arv eller de som förlorat en make och behöver lösa ut särkullbarn. Andra behöver dryga ut sin pension för att kunna gå till tandläkare, veterinär eller köpa en bil. Ja, skälen är många.
Hypotekspension istället för bolån
Rebecka berättar att deras Hypotekspension är ett speciallån för pensionärer och för att få lov att utnyttja det måste låntagaren vara minst 60 år. Lånet innebär att man frigör pengar ur sin bostad, utan löpande räntekostnader eller amortering.
– Den stora fördelen är att man kan frigöra ett bundet kapital ur sin bostad i förtid utan att sälja. Det vanligaste är att man plockar ut en klumpsumma men man kan också välja en månads- eller delutbetalning. Skillnaden mellan ett vanligt bolån och en Hypotekspension är att man skjuter på ränteinbetalningen till den dag man säljer sin bostad. Men det är inte så att du kan låna hur mycket som helst. Lånet är kopplat till ålder och bostadens marknadsvärde, berättar Rebecka.
Tillfälle när en Hypotekspension inte passar
På frågan om det finns några risker med en Hypotekspension eller om det finns tillfällen när man inte har nytta av det, svarar Rebecka:
– Har du bra räntevillkor på ditt bundna bolån kan det vara värt att behålla det till villkoren löpt ut. Vi måste nämligen vara den enda långivaren med din bostad som säkerhet.
Påverkar ett framtida arv
Ett tips från Rebecka är att samtala med sina barn då en Hypotekspension såklart påverkar det arv man lämnar efter sig. Vilket tips vill du ge till den som funderar på Hypotekspension?
– Fundera på hur du vill leva framåt! Ring och prata med oss. Vi finns här för att svara på era frågor och se efter vilka möjligheter som finns. Jag vill också passa på att tipsa om vår podd ”Mogna röster” med Marianne Rundström som leder spännande samtal med gäster som Lasse Åberg och Marika Lagercrantz på temat livet och möjligheterna efter 60, avslutar Rebecka Karstorp.
Text: Eva Rydinger