Ekonomi | Lån/Försäkringar 2 dec 2024
Array
Det finns årstider även på bostadsmarknaden, aktiviteten går ned i december, människor som ska köpa och sälja bostad tar en paus för att fira jul, koka knäck och fira nyår istället. Speciellt tydligt blir detta under år när jul och nyår även innebär långledigt, men så var det inte i år, därför blev nedgången inte så markant. Andra årstider när aktiviteten går ned är under sommaren, speciellt de somrar som är soliga. Sen finns det också orter i Sverige kring våra kuster som har högsäsong under sommaren då antalet invånare ökar dramatiskt.
Under hela 2016 har bostadsmarknaden präglats av ett lågt utbud av bostäder till salu. Det kan leda till ännu lägre utbud. Låt mig förklara: Om man tar som exempel det äldre paret som ska flytta från sin stora villa av åldersskäl, om det inte hittar något nytt boende att flytta till avvaktar de med sin egen försäljning. Många vill inte leva i ovisshet om vart de ska ta vägen. I och med att utbudet varit lågt har många bostadsaffärer gått fort att slutföra och det kan vara svårt att hänga med speciellt för den som inte varit aktiv på ett tag. Kontentan kan bli att just det äldre paret inte säljer alls. För att de inte hittar någon ny bostad. Och det blir ännu lägre utbud. Det blir huggsexa om de bostäder som kommer ut, en del, till exempel den som separerar, kan inte vänta med sin flytt. Obalansen mellan utbud och efterfrågan där efterfrågan på många orter vida överstiger utbudet har hållit priserna uppe.
På den svenska bostadsmarknaden har nu amorteringskravet införts. Det har haft en dämpande effekt på bostadsmarknaden. Vissa grupper som ska byta boende påverkas inte alls i lika stor grad som andra har fått det påtagligt svårare. Skiljelinjen går mellan de som kommit längre i bostadskarriären, med ett par vinstgivande bostadsförsäljningar sedan tidigare går de in i nästa med andra ekonomiska förutsättningar jämfört med de som precis ska köpa sin första bostad. Det påverkar också din möjlighet till att betala kontantinsatsen som infördes under hösten 2010 och som innebär att du vid ett bostadsköp ska betala 15 procent av den totala köpeskillingen i kontantinsats.
Under 2016 steg villapriserna i Stor-Göteborg med 11 procent och en villa kostade i december 2016 4 497 000 kronor. I Göteborgs kommun steg villapriserna med 10 procent under förra året, och medelpriset för en villa låg på 5 445 000 kronor.
Det sker saker i vår omvärld, såsom att Trump blir president, vi har Brexit, dessutom har vi val i många av Europas länder, med oviss valutgång. Och i Sverige diskuteras de effekter vi kan förvänta oss. Ingen kan med exakt precision spå om hur dessa olika omvärldsfaktorer ska komma att påverka oss i Sverige och den svenska ekonomin. Och så har vi den ständigt återkommande bubbeldiskussionen som blossar upp med jämna mellanrum. Sammantaget bidrar detta till en försiktighet bland köpare och säljare av bostäder.
Alla vill ju göra rätt, agera vid rätt tidpunkt, även om det till sist handlar om helt mänskliga faktorer som gör att människor tar steget att flytta, bostaden blir för stor eller för liten, en ny kommer ut på marknaden som passar både personliga behov och ligger rätt inom den ekonomiska ramen. Oavsett hur Trump kommer att påverka världsekonomin.
Att byta boende inkluderar både ekonomiska förutsättningar och en stor portion känslor. Mitt råd till dig som ska byta boende är att försöka vara mer rationell och ekonomisk än känslomässig i ditt beslut. Räkna på högre ränta, kalkylera för hur det kommer att se ut om en av er blir arbetslös, vill börja plugga eller om familjen växer. Genom att ha den förberedelsen för eventuella förändringar står du bättre rustad och stabil i en föränderlig omvärld.
Claudia Wörmann, boendeekonom SBAB