Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Badrum/VVS | Byggnation 22 sep 2020

Duschbadkar – Tipsen du behöver inför köp

Funderar du på att köpa ett duschbadkar? Det finns många olika varianter av badkar att välja mellan och vi ska tipsa dig om vad du bör tänka på inom du bestämmer vilket duschbadkar du ska köpa. Den här produkten är perfekt för dig som vill kunna bada och duscha bekvämt utan att det tar för stor plats. Kombinationen dusch och bad tar inte så stor plats och passar utmärkt hos dig med lite mindre badrum.

Vi ska i den här artikeln ge dig tips och råd om vad du bör tänka på när du ska köpa ett duschbadkar. Du bör till exempel välja rätt utförande som passar in med din övriga badrumsdesign och givetvis ett som får plats i ditt badrum. Oftast är duschbadkar små, men de finns ändå i olika storlekar. Ett duschbadkar kan dessutom kompletteras med en skärmvägg som bland annat skyddar mot stänk.

ett duschbadkar ovanifrån
Så fungerar ett duschbadkar

Ett duschbadkar fungerar både som dusch och badkar, vilket ger dig med litet badrum möjlighet att ha båda delar utan att det tar för stor plats. Ett duschbadkar är skapat för att ge en bra upplevelse både vid bad och dusch, därför har det en något speciell form. Botten är mer rak för att undvika att du halkar när du står och duschar, annars brukar badkar ha mer rundade bottnar.

Ett badkar är ju skapat för liggande eller sittande människor, medan ett duschbadkar är precis lika bra för att duscha stående. Kanterna är inte så höga för att du enkelt ska kunna ta dig i och ur badkaret. Ett duschbadkar tar ungefär lika stor plats som ett litet badkar och brukar stå intill hörnet eller intill väggen. Duschmunstycket kan du placera där du tycker att det passar, beroende på vilken typ av duschbadkar du väljer.

Eftersom ett duschbadkar fungerar både som dusch och badkar kan du räkna med ett lite högre pris än för ett vanligt badkar, dock är det billigare än om du skulle köpa en dusch och ett badkar separat. Du får själv köpa en blandare och duschmunstycke, något det finns många varianter av. Det gör att du kan göra din badrumsinredning mer personlig. Duschbadkar kan du bland annat köpa på Comfornette.se.

Duschbadkar i olika storlekar och utförande

Duschbadkar finns i flera olika storlekar, men vanligtvis är de i storlek med ett mindre badkar. De är vanligtvis en halv meter djupa likt ett vanligt badkar och de är givetvis stora nog för att du ska kunna njuta av ett bad. Många modeller är runt 1 500 millimeter långa och har en bredd runt 850 millimeter. Många varianter är tillverkade av det beständiga materialet akryl men de finns även i andra material.

De flesta duschbadkaren är av avlång modell, där den ena sidan är något bredare än den andra. Den breda sidan är den som är avsedd att stå i vid duschning. Badkaret kan vara svängt antingen till höger eller vänster, kontrollera alltid att du köper rätt modell för just ditt badrum. Det finns även rektangulära duschbadkar med plan botten, vilket är bra för dig som vill kunna placera duschmunstycket vart du vill.

Det finns även duschbadkar som står på fötter, de kan antingen vara runda eller fyrkantiga. Duschbadkar har ofta en snygg, stilren design som passar in i alla typer av badrum. Tack vare dess plana botten är det säkert att stå i det när du tar en dusch. I kombination med en duschvägg slipper du dessutom stänk på golvet. Ett duschbadkar ger en bra upplevelse både när det kommer till bad och duschning.

Handla duschbadkaret online eller i butik

Det finns två möjligheter för dig att köpa ditt duschbadkar, antingen på nätet eller direkt i butik. Det vanligaste är dock att den här typen av produkt är en beställningsvara och som därför kommer att levereras hem till dig. Men ett besök i en butik är ett bra sätt att se hur produkten ser ut i verkligheten, vilket kan underlätta när du gör ditt val. Då kan du också se storleken på badkaret.

Innan du bestämmer dig för vilket duschbadkar du ska köpa bör du tänka på en del faktorer så som vilken budget du har att röra dig med. Ett duschbadkar kan kosta allt från runt 6 000 till 7 000 kronor upp till över 20 000 kronor beroende på variant. Det finns till exempel duschbadkar som även är bubbelbadkar, de kostar givetvis lite mer men ger en härligare badupplevelse än ett traditionellt badkar.

Du bör räkna med en leveranstid på några veckor för ditt nya badkar efter beställning, var därför ute i god tid innan du behöver det. Det finns många olika butiker som säljer duschbadkar och det kan också vara bra att använda en prisjämförelsesajt så som Prisjakt (prisjakt.nu) för att få varan till bästa pris. Det är onödigt att betala mer för exakt samma produkt oavsett om du har liten eller stor budget.

För- och nackdelar

Fördelar med duschbadkar

 

  • Anpassat för både dusch och bad
  • Billigare än att köpa dusch och badkar separat
  • Tar inte så stor plats
  • Finns även som bubbelbadkar
  • Lägre halkrisk

Nackdelar med duschbadkar

 

  • Finns inte i stora varianter
  • Dyrare än ett traditionellt badkar

Tillbehör till duschbadkar

Det finns en del tillbehör som du kan köpa till ditt duschbadkar för en bättre upplevelse samt snyggare utförande. Det allra vanligaste är att en duschvägg, någonting som är väldigt fördelaktigt på ett flertal sätt. Du slipper till exempel ha ett duschdraperi och en duschvägg är dessutom mycket snyggare än ett sådant. Om du har en badrumsmatta vid badkaret kommer den inte att bli dyblöt efter varje dusch eller bad.

Dessutom gör den att vattnet hålls varmt längre när du ligger i badet, vilket är perfekt för dig som gillar att bada länge. Det finns både fasta duschväggar, duschväggar med skjutdörrar samt duschväggar som viks upp. Dessa väggar finns oftast i flera olika utföranden så att du kan passa in den med övrig inredning i badrummet. Det viktigaste är att du väljer en vägg som passar just ditt nya duschbadkar.

Ett annat tillbehör som du måste ha är förstås en blandare som fungerar både att fylla i badvatten med och att duscha med. Det finns blandare och duschmunstycken i en rad olika utföranden och färger för att du ska kunna göra ditt badrum mer personligt. Tänk på att välja ett som passar in i ditt badrum både storleksmässigt och designmässigt. Det bästa är förstås att du köper blandaren på samma gång som badkaret.

ett duschbadkar med glasskydd

Välj ett badkar som passar in med din övriga inredning

Du kan inreda ditt badrum på en mängd olika sätt och det finns en mängd olika alternativ för dig att välja mellan när det kommer till såväl kakel, klinkers som duschbadkar. Det finns många fördelar (https://villanytt.se/fordelen-med-att-kunna-valj-fran-stort-utbud/) med att kunna välja mellan ett stort utbud, så som möjligheten att göra badrummet till ditt eget. Badkar är i princip alltid vita, men de finns i många olika utföranden som du kan välja mellan.

Om du har ett stilrent badrum kan du välja ett rektangulärt badkar som ger en rak och snygg känsla. Du kan också välja ett badkar med rundade former om du vill ge ett mjukt intryck. Välj en duschvägg om du vill skydda golvet och badrumsmattan från vatten. Det finns även möjlighet att ha ett duschdraperi om det passar bättre in bland den övriga inredningen i ditt badrum, allt är helt enkelt upp till dig.

Om du har en bestämd budget så välj produkter med omsorg och tänk på vilka saker som ska ingå i budgeten. Det är bra att satsa på högkvalitativa varor och det finns sådana i alla prisklasser. Även små detaljer kan bidra till att badrummet blir riktigt snyggt när det är klart. I den här artikeln får du inspiration till hur du kan inreda ditt drömbadrum, det är bara din fantasi som sätter gränserna.

Satsa på bra kvalitet

Kvaliteten är viktig när det kommer till badrummet, du vill undvika skador som kostar mycket att renovera. Duschbadkar av akrylplast har ofta en hög kvalitet och de har inte emalj som kan skadas. Det handlar om att välja ett badkar med lång livslängd, det är vad som gör det mest prisvärt. Det finns många svenska företag som tillverkar hållbara och högkvalitativa duschbadkar som inte kostar skjortan. Du hittar även många utföranden att välja mellan.

Välj ett bra varumärke

När det kommer till varumärken som skapar duschbadkar har du en mängd olika att välja mellan. Du kan till exempel välja en produkt från Svedbergs.se som har badkar att erbjuda i flera stilar. Även Nordhem tillverkar högkvalitativa och snygga duschbadkar som du kan köpa hos ett flertal återförsäljare. Det är bara två av flera varumärken som erbjuder duschbadkar. Läs gärna kunders omdömen för att se vad andra tycker om badkaret innan du bestämmer dig.

Köp ett duschbadkar som matchar din budget

Vi har alla en budget för vår badrumsrenovering eller byte av badkar och det är viktigt att följa den. Det finns duschbadkar i en mängd olika prisklasser för att du ska kunna välja ett som matchar din budget. Använd prisjämförelsesajter för att hitta bästa pris på just det badkar som du vill ha, det kan du tjäna tusenlappar på. Eftersom det är beställningsvaror levereras de oftast hem till dig så det kvittar var du köper badkaret från.

6 vanliga frågor om att köpa duschbadkar:

Hur stort är ett duschbadkar?

Ett duschbadkar är i storlek med ett litet vanligt badkar.

Är ett duschbadkar rymligt nog för att bada bekvämt?

Ja både när det kommer till djup, längd och bredd.

Finns det duschbadkar med bubbelfunktion?

Ja du kan hitta ett duschbadkar med bubbelfunktion om du önskar.

Kan jag ha en duschvägg till badkaret?

Ja det finns flera olika sorters duschväggar som passar ett duschbadkar.

Hur ligger priset på ett duschbadkar?

Priserna kan variera stort beroende på vilket utförande du väljer.

Var kan jag köpa ett duschbadkar?

Duschbadkar kan köpas i en mängd butiker som erbjuder badrumsprodukter.

 

Här kan du läsa allt om att köpa ny glasfiberpool.

Funderar du kring lagar och regler inför poolbygget? Läs mer på Boverkets hemsida.

Annons