Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Byggnation | Dörrar 8 mar 2022

Dörren är husets välkomnande ansikte

Utseendet på entrédörrar och garageportar påverkar starkt hur hela huset uppfattas. Med rätt stil, proportioner, träslag eller färg kan man höja fastighetens karaktär. Speciella hus förtjänar speciella dörrar, men de hittar man inte i hyllan på byggvaruhuset. Villanytt tittar på specialtillverkade dörrar och får här experthjälp av David Ahlin på Dörr- och portbolaget i Vittaryd.

Självklart ska man välja dörrar som har de funktioner och kvaliteter som man har behov av. Men eftersom estetiken påverkar husets uttryck, så är dörrens design också en fråga om investering.

–Ja, det kan bli kronan på verket som höjer villans värde, i synnerhet om den tidigare dörren inte stämde. Dörrar och garageportar kan stilmässigt användas för att skapa en enhetlig känsla för fastighetens tillhörande byggnader, berättar David.

Alla husägare har inte kunskaper om hur en dörr ska se ut för att matcha ett funkishus från sextiotalet, eller en fastighet i nyrokoko från 1800-talet. Eller smaken att avgöra om en medvetet avvikande villadörr blir effektfull, eller bara förfulande.

–Villa- och fastighetsägare är välkomna att ge oss måtten på dörr- eller portöppningarna, och bilder av huset, så kan vi skissa fram en passande dörr. Den skapar vi då unikt för huset.

Antik stil med moderna lösningar

Ett äldre och stiltypiskt hus kan alltså få en specialbyggd dörr, som stilmässigt matchar och ändå har moderna tekniklösningar och förstärkningar. Det är verkligen något som uppskattas av både omgivningen och husägaren, men ibland även kommunen och länssstyrelsen.

–I många fall är portöppningar helt unika i formaten, och kan bestå av glaspartier, galler och andra delar. Om de ska bytas ut så är specialtillverkning den självklara lösningen.

Dörrvalet märks

Det är inte alltid som man kan sätta fingret på vad som gör ett hus anonymt eller tråkigt. Det är först när man får uppleva effekten av ett smakfullt dörrbyte som de flesta förstår vilken visuell betydelse dörrar har.

–Ja, men inte bara på avstånd när man betraktar helheten, utan även när man står alldeles framför dörren. Oavsett om vi kommer hem eller som gäst, så ska dörren välkomna oss, avslutar David.

Text: Tom Swales

Annons