Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil

De 5 bästa tipsen när du anlitar hemstädning

Villanytt ber Leonardo Cicek, som driver en städfirma i Falkenberg, om råd till läsare som ska välja städföretag för hemstädning och fönsterputsning. ”Billig”, ”noggrann”, ”bra anställningsvillkor”, ”hög kvalitet och service” efterfrågas ofta. Men Leonardo, på Städservice Falkenberg, avslöjar ännu viktigare faktor för att bli nöjd med städtjänster hemma.

1. Hemstädning ska kännas tryggt

Att anlita någon som utför hemstädning, fönsterputsning, flyttstädning eller kontorsstädning kräver verkligen tillit och förtroende. Det gäller i synnerhet hemstädning, och allra särskilt om städtjänster utförs när du inte är hemma. Är du däremot hemma under hemstädningen så är det viktigt att det känns naturligt och bekvämt, med en utomstående städare i ditt hem.

-Ja. Mitt råd är därför att välja en städfirma som anställer och utför hemstädning enligt rutiner för trygghet. Som exempel, så anställer vi bara svensktalande till vårt proffsiga team. Då blir relationen mellan kund och städare enkel, trygg och avslappnad. Alla i personalen har kontrollerats mot brottsregistret, något som garanterar ärlighet och tillit.

Att låna ut sina hemnycklar är såklart en förutsättning för hemstädning eller fönsterputsning där insidan ingår. Det kan kännas lite oroligt, men Leonardo förklarar deras trygga nyckelsystem:

– Kundens adress och namn står aldrig på nyckelringen. Alla uppgifter hålls anonyma. Vi har dessutom ansvarsförsäkring. Den ersätter materiella skador hos kunden, om en olycka någon gång skulle ske under hemstädning eller fönsterputsning. Så, mitt tips för trygghet är att fråga efter de här punkterna när man väljer städfirma.

 

2. Bättre med valfria städtjänster än fasta paket

Villanytt noterar att många städföretag främst vill erbjuda färdiga paket för hemstädning, flyttstädning, fönsterputsning och andra städtjänster. Vad som ingår och vad det kostar är då fast. Men ingen vill ju betala för arbetsmoment, som man inte alls behöver. Leonardo håller med, och föreslår:

-Välj en städfirma som skapar det upplägg som du själv önskar. Det är något som våra kunder verkligen uppskattar. Då betalar de bara för den service som man önskar. Ett färdigt paket kan ju vara beräknat på fönsterputsning av en vanlig mängd rutor, men du har kanske betydligt färre. Paketpriset för hemstädning kan utgå från att alla villor har två badrum, men du kanske bara har ett. I paketet ingår kanske rengöring av köksbänkar, trots att du själv har som rutin att göra rent där efter varje matlagning. Så, se till att få ett upplägg, specifikt för ditt hem och dina önskemål.

 

3. Varning för extremt dyr eller extremt billig hemstädning

Pris för hemstädning jämförs ofta av kunder, men sällan jämförs vad som blir skillnaderna. Många jagar den billigaste städfirman, medan vissa väljer dyra städföretag i tron på att det ska bli renare. Leonardo, på Städservice Falkenberg, råder alla att undvika extrempriserna – oavsett om man behöver en flyttstädning, hemstädning eller fönsterputsning.

-Städföretag som följer alla regler har ungefär samma omkostnader. Så om du blir erbjuden extremt billiga städtjänster, så är något bortskuret. Oftast är det tiden, som det krävs för att din hemstädning och fönsterputsning ska bli så bra som du förväntar dig. Omänsklig tidspress leder ofta till slarvstädning, som gör dig besviken.

Villanytt understryker att bakom prisdumpning kan också finnas ett utnyttjande av människor i svag ställning, vilket du inte vill bidra till. De onormalt lägsta priserna för hemstädning kan också betyda att man fuskar med avfallshanteringen, fuskar med skatter eller spär ut rengöringsmedlen så de blir ineffektiva. Men Villanytt noterar att det faktiskt kan finnas goda orsaker till att ett städföretag ligger lite lägre i pris. Vid en prisjämförelse ser vi exempelvis att Leonardo Ciceks egen verksamhet är lite billigare än många andra som driver städfirma i Falkenberg. Han förklarar:

-Visst. Vi satte ett lågt pris jämfört med många städfirmor här i Falkenberg, redan vid starten, för att många skulle prova oss. Och våra fördelaktiga priser ska fortsätta framöver, under vår tillväxtperiod, i Falkenberg med omnejd. Det går tack vare vår försiktiga vinstmarginal, så vår proffsiga städpersonal drabbas inte.

Villanytt sammanfattar att om varje sjyst städfirma har ungefär liknande omkostnader, så blir din hemstädning knappast bättre om du väljer ett dyrt städföretag. Det vill säga att, om hemstädningen utförs korrekt så blir det ju inte renare för att man betalar ett överpris.

4. Alla säger sig ha hög kvalitet och service – men vad skiljer sig?

Hög service och kvalitet är inga reglerade begrepp. Det kan alla skriva och säga – och gör det. Men vad utmärker hög service och kvalitet i hemstädning, fönsterputsning och flyttstädning?

-Hos oss betyder det bland annat att vi tar lite mer ansvar. Exempelvis så närvarar vår städpersonal när en hyresvärd ska godkänna städning av bostad efter en utflyttad hyresgäst. Om beställaren då har några synpunkter så fixas det direkt, innan den nya hyresgästen kommer. Den som flyttar in efter en noggrann hemstädning får då en fräsch känsla för bostaden, vilket gör att den nya hyresgästen behandlar bostaden väl.

Andra exempel på ”lite extra” ansvar är, enligt Leonardo, att små detaljer som kanske inte är avtalade men utförs ändå, för att det är självklart och naturligt. Det kan vara helt spontana saker, som att plocka upp saker från golvet, som uppenbart inte ska ligga där. Eller ställa skor i ordning, puffa upp soffkuddar eller vika det utstickande toalettpappret som en elegant pil på hållaren.

-Betalar man för hemstädning så menar vi att man ska få lite hotellkänsla.

 

5. Skön och bekväm stämning när hemstädning utförs

Precis som inom vårdens hemtjänster så vill kunder också att det är samma återkommande person, som utför regelbunden hemstädning och fönsterputsning. Hemmet är en mycket privat sfär. Toaletter, sovrum, garderober och insyn genom nyputsade fönster är starkt förknippade med personlig integritet.

-Ja, instämmer Leonardo, därför är det viktigt för oss att kunderna möter samma glada ansikte varje gång de får hemstädning. Då vet också städaren alltid om kunden har speciella önskemål eller om bostaden har särskilda förutsättningar.

En glad rörmokare, elektriker eller bilmekaniker känns alltid mer förtroendeingivande att anlita, än den som uppenbart inte trivs med sitt jobb. När det gäller hemstädning och fönsterputsning så påverkar det i ännu högre grad stämningen, mellan kunden och städaren.

-Absolut. Och det är också ett viktigt skäl till att undvika misstänkt låga priser, eftersom personalen kan ha vidriga arbetsvillkor. I vårt arbetslag betalar vi lite högre löner, och det märks i både yrkesstolthet och arbetsglädje, vilket ger en trevlig stämning under kundens hemstädning.

Annons