Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Homestyling | Inredning 28 sep 2022

Därför behöver konstverket ram och kärlek

Duger en enkel ram eller är det värt att kosta på en skräddarsydd inramning? Villanytt sökte svar hos inramaren Svart & Witt, en av få etablerade verkstäder som finns kvar och som kan det gedigna hantverket.

Många har passerat genom dörrarna hos inramningsverkstaden Svart & Witt i Malmö, en verkstad som funnits i femtio år. De flesta söker efter en vacker inramning, men det finns också de som vill skydda sitt konstverk så att det ska hålla över tid.

– Det är också roligt när någon bryter av och kommer in med en gitarr, golfklubba eller annan sak som har affektionsvärde. Man får uppfinna en låda och hitta lösningar på hur den ska kunna hänga, berättar Victor Witt, son till Kenneth Witt som en gång startade företaget.

Skydd av verket kräver kunskap

Så vilken är skillnaden på en skräddarsydd inramning och en färdigköpt ram? Victor berättar att ett konstverk håller längre som ramas in med rätt kunskap och rätt material.

– Självklart kan man köpa en billig ram ute i handeln men ofta stämmer inte proportionerna för verket och upphängningen kan släppa bilden. Man bör också tänka på att glaset inte alltid skyddar och att resultatet inte blir lika hållbart och dekorativt.

Men det handlar också om att skapa en helhet mellan verket och väggen. Det första Victor vill veta när han träffar en kund är att fråga om intentionen med verket. Var ska det hänga? Hur ser rummet ut? Hur stor är väggen? En annan fråga är hur stort värdet är på det som ska ramas in – behöver det skyddas?

– Man måste ha ett öga för vad som passar konstverket och sedan skapa en balans mellan verket och inramningen, menar Victor.

Glas, passepartout och list

Det är viktigt att använda passepartout. Anledningen är att bilden inte ska ligga rakt mot glaset utan genom distansen ges luft så att konstverket andas. Och om ett verk hänger i ett rum med mycket ljusinsläpp hjälper ett reflexfritt glas mot att inte släppa in UV-strålning. Det hjälper också mot reflektion i glaset.

– Samtidigt har passepartouten också en dekorativ verkan. Man kan justera formatet så att konstverket blir större för att passa en stor vägg till exempel. En passepartout kan också ha olika färger och kan bli ett konstverk bara i sin inramning, berättar Victor.

Beträffande list finns det en mängd olika tjocklekar, färger och reliefer. För att komma fram till vad som passar gör Victor en visuell förhandsvisning med materialet.

– Vi kör inte med några digitala lösningar, det blir inte samma känsla. Man vill känna på träet och kunna se ådringen bland annat.

Egen solenergi

Victor berättar också att trots det gamla hantverket lever de i tiden. Hela kedjan är hållbar från att klippa och skära passepartout till att leverera verken hem till kundernas dörr. Alla maskiner som används i ateljén – och deras elbilar som kör ut leveranserna – drivs av egentillverkad solenergi.

– Även på vintern används solen. Det känns lite extra roligt, att vi kan använda solen till att spika ihop våra ramar, avslutar Victor.

Text: Eva Rydinger

Annons