
Byggnation | Trädgård 28 apr 2025
Är det dags att handla fasadbrädor och ytterpanel? Tänk då på att det finns skillnader på sågningar, virkeskvaliteter, längder och annat som får betydelse för din fasad. Tomas Persson, på anrika Rinns Såg i Torsby, bjuder på värdefulla råd.
Vi börjar med fördelen med att välja fasadvirke som är ramsågat: För att husets ytterpanel ska hålla sig tät så ska brädorna monteras med kärnsidan utåt. Årsringarna på ändträt visar åt vilket håll trädets kärna varit, och med den sidan utåt så tätas glipor mellan brädorna om de slår sig. Och brädans råaste yta ska vändas utåt, för att det ger ett traditionellt utseende och bättre fäste för färg eller olja. Men hos vissa bygghandlare har en stor del av brädorna kärn- och råsidan på samma sida. Och det beror på om leverantören sågar med klinga, bandsåg eller ramsåg.
– Beställer du från ett ramsågeri så får du årsringarna och en råsida åt de rätta hållen. Det är ett av skälen till att byggnadsvårdare ofta beställer sitt virke från Rinns Såg som ramsågar allt, förklarar Tomas.
Ett annat skäl till att beställa sitt virke direkt från sågen, i stället för hos byggvaruhuset, är att du fritt kan beställa önskad bredd och längd.
– Visst. Exempelvis så kan du få brädorna över elva meter långa. Så om du har en hög gavel eller fasad behöver du inte skarva den stående panelen, eller dela av den med en fris.
Det blir man däremot tvungen att göra med byggvaruhusens fasadbrädor, eftersom deras längder oftast slutar vid cirka fem meter.
Kolla kvaliteten
Ju tätare årsringar virket har, desto långsammare har virket fått växa, och desto starkare och mer motståndskraftigt mot röta blir det. Men på lågprisvaruhusens virke syns ofta glesa årsringar, ett tecken på att brädorna inte kommer bestå lika länge som senvuxna. Tomas på Rinns Såg i Värmland förklarar hur de får fram ett bättre virke till kunderna:
-Vi väljer själva ut de senvuxna timren, från rot till färdig bräda. Och när byggare eller husägare sätter upp dem så märker de tydligt kvaliteten.
Om man beställer sitt virke direkt från sågen, i stället för på byggvarukedjorna, så öppnas ännu fler möjligheter.
-Ja, man kan exempelvis välja vår vildmarkspanel som är omtyckt i naturnära miljöer. Brädornas kanter är inte raksågade, utan har kvar trädets naturliga ytterformer. Det ger en vacker känsla av hantverk, tradition och smälter fint in i naturen.
Giftfria altanbrädor
Den som däremot ska bygga ett trädäck i sommar har också god skäl till att beställa direkt från sågen. Tomas på Rinns Såg tipsar:
-I stället för att bygga med miljöriskabelt tryckimpregnerat trallvirke, så kan du välja vackert kärnfuru. Det vill säga brädor från tallens inre och tätvuxna del, vilket gör dem tåliga och långlivade utan kemikalier.
Text: Tom Swales