Arkitektur | Byggnation | Snickare 21 nov 2024
Så här års blir effekten i solcellspanelerna lägre. Både färre soltimmar och snö på taken bidrar. Villanytt har talat med Niklas Österberg på PPAM Solkraft som ger sina bästa råd till solcellsägare under perioden när solcellerna producerar mindre el.
Det finns många olika lösningar för att få ut så mycket som möjligt av solcellernas produktion hela året, även på vintern.
–Jag rekommenderar inte att gå upp på taket för att skotta bort snön. Risken är stor att repa panelerna vilket bidrar till att de blir mindre effektiva. Det är bättre att vänta tills snön smälter bort. Med första solen värms panelerna upp och snön kommer smälta fortare än på ditt övriga tak, säger Niklas Österberg.
Även utan snö på panelerna är solcellselproduktionen är generellt lägre under november till februari.
–Det kan vara värt att planera egna ekonomin och lägga undan för vinterperioden med högre elräkningar, säger han.
Batterier och appar ger möjligheter till effektiv elanvändning
Att installera ett batteri till solcellsanläggningen gör det lättare att ta vara på egna produktionen.
– När det är god produktion av el från solen så laddar du batteriet med egenproducerad el. På vintern när solen inte laddar batteriet lika mycket, laddar du i stället batteriet när elen är billig och använder den lagrade elen när elpriset blir högt. Det finns appar som ger bra koll, säger Niklas Österberg.
Ny teknik gör det också möjligt att anpassa laddning av elbil när det går att använda egen solenergi.
Läge på taket påverkar effekten
Tekniken för solceller utvecklas snabbt. Ett exempel är att panelerna är mindre och har högre effekt idag. Panelerna har dessutom förbättrats så de är mindre känsliga för skuggning. Tidigare slutade hela panelen generera el när den delvis var skuggad förklarar han.
En vanlig uppfattning är att solceller i söderläge är bäst. Ibland kan det vara bättre att ha solpaneler på taket i östlig och västlig riktning än i söderläge för att få en bättre spridning på produktionen under dagen.
– Många hushåll använder mest el under morgon och kväll. Då kanske inte en hög effekt mitt på dagen är lämpligast, utan det är bättre att kunna ta vara på solens energi under längre tid på dagen med en anläggning i öst och västlig riktning, säger Niklas Österberg.
Text: Karin von Scheele Pettersson