Byggnation 4 dec 2024
Ingen gillar utdragna takrenoveringar, där hemmet blir en byggarbetsplats under längre tid än planerat. Att ha en container med nedrivet takmaterial ståendes utanför entrén, och taket blottlagt länge kan oroa varje villaägare. Eddie Ståhl Salwén, på Eddies Tak & Bygg, berättar hur deras genomtänkta metoder leder till snabbare takbyten utan att påverka kvaliteten.
Under cirka sjuhundra genomförda takrenoveringar så har Eddies team utvecklat en snabbare arbetsprocess som blivit uppskattad bland husägare i Örebro län. Eddie förklarar:
-Snabbhet ska aldrig sänka kvaliteten på resultatet, så effektivitet handlar snarare om bra logistik, konstant lagerhållning av material och tillräckligt lång erfarenhet för att trimma rutinerna. Exempelvis så har vi en kranbil som lyfter upp en mindre container i takhöjd, i stället för att placera en stor container på tomten. När hela teamet fokuserar på rivningen och containern är nära till hands så blir rivningen avklarad på cirka en timme, och då körs containern med avfallet i väg direkt. Då blir gräsmattan närmast huset inte lika förstörd. Eftersom vi är specialiserade på byten av tegel-, betong-, plåt- och papptak så har vi materialen hemma. Till skillnad från byggföretag som bara ibland utför takarbeten och måste invänta produktleveranser för takjobbet.
Kan man lita på långa garantier?
Villanytt frågar Eddies Tak & Bygg hur länge husägare kan kräva att det nylagda taket håller tätt?
– Vi på lämnar hela trettio års täthetsgaranti. Och jag råder alla husägare som vill jämföra offerters garantier att också syna om företagen har en historik som tyder på att de kommer att finnas kvar i framtiden.
En annan faktor som gör ett takbyte smidigare är om takfirman även kan utföra de snickeri- och plåtarbeten som ofta medföljer.
– Att vi gör plåtarbetet för ränndalar, anslutningar runt skorsten och ventiler, gör att våra kunder inte behöver invänta fler hantverkare. Att bara ha en entreprenör underlättar ju också om man, som husägare, har några synpunkter i efterhand.
Eddies tips innan beställning
-Betala inte i förskott, innan jobbet är utfört och godkänt av dig. Många villaägare berättar för oss att de erbjudits gratis takpannor om de skriver på genast och då får en faktura. Husägaren kan då få ligga ute med stora summor under en lång tid, i väntan på att jobbet ska starta.
-Lågt pris är lockande, men ifrågasätt vad det låga priset beror på. Det kan exempelvis handla om att man använder klent papp, eller snålar genom att skarva med många småbitar. Mycket riskabelt.
-Kolla hur länge företaget varit verksamt. För att ditt tak ska hålla in i framtiden så ska varje detalj vara utförd på korrekt sätt. Då spelar erfarenhet stor roll, som att vi lagt fler än sjuhundra tak.
-Fråga om materialens fabrikat, och googla märkena. Är det okända märken utan ansvariga i Sverige, eller finns det en synlig och trovärdig organisation i Sverige? Materialen och garantierna ska ju hålla länge.
Text: Tom Swales