Arkitektur | Byggnation | Snickare 21 nov 2024
Att ha köksgrödorna i lådor av metall ger många fördelar. Lådorna ruttnar inte, man kan få en snygg patina, arbetet med lådorna och odlingen blir minimalt och man slipper oroa sig för att impregneringsmedel läcker in i ”maten”. Vi tittar här på smidiga och snygga lådmodeller från Landgarden.se.
Vi ber Lone Kiilstofte Hansen, hos Landgarden, om tips kring odlingslådor för köksträdgården.
–Välj metall-lådor, eftersom de kommer att hålla längre. Sen är det en smak- och prisfråga om du väljer obehandlat järn, galvaniserat stål, corten-stål eller svartlackerad aluminium. Söker du en rustik look som får en rostig patina med tiden så är järn prisvärt. Men vill du ha nåt som håller livet ut så är corten det starkaste, och mest populära. En mer modernistisk stil kan man få med de svartlackerade eller galvaniserade grå aluminium-lådorna. Båda är ju neutrala toner som låter växternas färger framhävas.
Villanytt noterar att metallplåtarna är kraftigare än i många andra produkter på marknaden, som blir buckliga så fort krattan slår emot. Det gör också att kanterna håller sig raka och linjära, även när en tung och fuktig jordmängd trycker på från insidan.
Ergonomiskt och avgränsat
Varför inte bara odla grödorna direkt på marknivå eller friland? Lone radar upp flera fördelar med att ha sommares delikatesser i lådor:
–Du får en behagligare och mindre skadlig arbetsställning med lite upphöjda odlingar. Något man verkligen uppskattar när man rensar bort ogräs, binder upp tomatplantor eller skördar kryddorna. Dessutom så utgör väggarna ett hinder för sniglar. Men det är också mycket enklare att dosera gödningen och näring inom en odlingslåda, vilket gör att man kan få bättre skörd. På friland går ju näringen ut i den omgivande jorden, och kan inte kontrolleras lika bra.
Att många har sina bär- och jordgubbsplantor i odlingslådor beror också på att grödorna inte sprider sig. Generellt så blir odling i lådor mer strukturerat. Även mer tillgängligt tack vare de fria ytorna mellan lådorna, och dessutom lättare att nå då odlingen inte blir bredare än den låda man väljer.
–Ja. Många älskar också möjligheten att själv kunna styra lådornas höjder. Inte bara för arbetsställningen. Utan även för att få rätt djup på jorden, och för att kunna skapa rum och avdelningar på platsen, förklarar Lone Kiilstofte Hansen.
Om man vill ha odlingslådor i egna format, så hittar vi en bra lösning hos Landgarden. I deras bygg-själv-koncept väljer man delarna i olika längder och kopplar samman dem i egna former.