Badrum/VVS | Byggnation 23 nov 2024
Allt fler villaägare upptäcker fördelarna med en robotgräsklippare: en grönare gräsmatta och mer tid för andra aktiviteter lockar. Men utbudet är stort. Vi vände oss till expertisen och Milosz Nilsson på Robo Service, för att få goda råd vid val av robotgräsklippare.
Det första man ska tänka på är tomtens storlek och hur den är utformad. För en liten, plan tomt behövs ingen värsting med lång batteritid men om den är anlagd med smala gångar, öar och svängar finns det fördelar med en mer avancerad robotgräsklippare som känner av hinder och kan hantera flera klippzoner. Det säger Milosz Nilsson på Robo Service och fortsätter:
– Sedan finns det en säkerhetsaspekt också. Lite enklare och billigare robotar är väldigt hetsiga och stannar inte för ett hinder. Kanske är ett barn ute och leker och risken är uppenbar. Därför uppskattar våra kunder att robotgräsklipparen har inbyggda sensorer och kan köra runt ett hinder. Det är också viktigt att roboten stannar vid minsta beröring.
Kuperad tomt: välj en stark gräsklippare
Är tomten dessutom kuperad är det också önskvärt att välja en starkare robotgräsklippare. Desto mer kuperat, ju mer batteritid krävs. Gräsklipparen måste ha kraft nog att orka ta sig upp och samtidigt hålla klipptiderna.
– När du tittar på batteritid, köp i överkant. Det som står på kartongen stämmer inte alltid. Står det 1 500 kvm tomt måste du räkna ner till kanske 1 200 kvm, menar Milosz.
Undvik kabelfel och kabelbrott
Ett vanligt fel är att köpa en billig robotgräsklippare och försöker lägga kabeln själv, berättar Milosz. Det blir sällan rätt och risken finns att man inte får samma säkerhet och kvalitet. Ett gott råd är att beställa hjälp på plats och även hjälp med att hitta rätt placering av en laddstation.
– Ett annat vanligt problem är att kabeln utsätts för gnagande sorkar och mullvadar. Men det finns lösningar. Därför har vi valt att installera en så kallad säkerhetskabel där yttersta höljet är injicerat med ett skadedjursmedel. Detta smakar så pass illa att djuren inte gnager sönder. Dessutom, under skalet finns ett stålhölje som skyddar mot trädgårdsverktyg, till exempel maskrosupptagare, säger Milosz.
Senaste tekniken: Uppdateringar i molnet
Den nya generationen robotgräsklippare styrs av GPS-RTK-teknik. Det finns två typer av teknik som används. Det vanligaste idag är RTK med radio och för villaägaren innebär det ett montage av antenn på huset.
– Problemet med denna teknik är att gräsklipparen inte kan köra i radioskugga, runt hus och träd. Om radiosändaren är på den andra sidan huset förlorar den kontakt.
Men genom att flytta programvaran från den lokala roboten till molnet går detta att undvika. Tekniken är ny och Milosz berättar om de Kress Mission-robotar som de valt att arbeta med. De kan göra saker som skulle vara omöjliga för gräsklippare med inbyggd hårdvara. I Kress-appen finns ett automatiskt schema som också går att konfigurera på distans och som tar hänsyn till klipphöjd, ytor, tid, sol, regn, jordmån och grässort.
– Med en Kress Mission får du förbättrad prestanda och bättre funktioner med hjälp av automatiska mjukvaruuppdateringar, precis som din smarttelefon och dator. En annan stor fördel med Kress-klipparen är att uppdateringar av mjukvaran sköts med automatik. Vi kan också diagnosticera eventuella fel på distans, jag behöver bara koppla upp mig till kundens robot, avslutar Milosz Nilsson.
Text: Eva Rydinger