Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Fönster 17 apr 2025

Så får du smart solskydd utan el

Smarta solskydd som du styr och ställer in i mobilen blir allt vanligare. De kräver dock ofta elinstallation med kabeldragning – ofta, men inte alltid. Johan Bengtsson hos Skånsk Fönstermiljö tipsar om solcellsdrivna fönstermarkiser och zip screens samt batteridrivna rullgardiner.

Rätt solskydd på rätt plats kan ha stor betydelse för din inomhusmiljö och regleringen av värme och ljus. När vi skriver år 2025 blir det också allt vanligare med automatiska solskydd som du slipper dra eller veva upp eller ner flera gånger varje dag – både inne och ute. Inte nog med att en motor sköter själva funktionen, nu finns också smarta solskydd som du kan schemalägga, styra och ställa in direkt i mobilen.

– Låt rullgardinen i barnens rum gå upp klockan sju på morgonen och ner klockan åtta på kvällen till exempel. Du kan också koppla ett så kallat solöga med sensor till ett solskydd, som då automatiskt går ner när solen ligger på skarpt – och sedan upp igen, berättar Johan.

Smart solskydd utan kablar

”Smart solskydd utan el” skriver vi i rubriken till den här artikeln, men det är förstås en sanning med modifikation. Motorer och styrsystem till smarta solskydd behöver el för att fungera, vilket oftast måste lösas med en elinstallation och kabeldragning. Ofta, men inte alltid.

– Det finns alternativ. För villaägare vill jag särskilt rekommendera utvändiga fönstermarkiser och zip screens som drivs av solceller, samt invändiga rullgardiner som går på batteri. Du slipper anlita en elektriker för att dra ny el, och du kan förstås också få smart solskydd för utrymmen som helt saknar el.

Ladda en gång om året

Hur fungerar det i praktiken?

– Batteriet till rullgardinen varar länge, du laddar det med hjälp av en transformator ungefär en gång om året. Solcellerna till de utvändiga solskydden är små och smidiga och sitter antingen på själva skyddet eller som en smal platta bredvid, ingenting som stör din fasad på något sätt.

Johan Bengtsson delar också med sig av några tips på vad du kan tänka på när du väljer smart solskydd:

– Fördelen med en fönstermarkis är att du kan se ut även när den är nedfälld. Markiser gör bäst jobb på söderfasader där solen skiner in mer uppifrån, medan zip screens kan vara bästa lösningen i väster- och österlägen där solen står lägre. För rullgardin invändigt är det viktigt att välja väv efter behov: Vill du bara ha solskydd eller även mörkläggning? Vi på Skånsk Fönstermiljö tillverkar alltid måttanpassade solskydd som vi monterar på plats, och har även egen produktion av gardiner och mjuka textilier.

Text: Tobias Christoffersson

Annons