Badrum/VVS | Byggnation 23 nov 2024
Intresset ökar för att leva off-grid, utan beroende av samhällets el-, vatten och avloppssystem. Det kan handla om en livsstil, eller ett sätt att få ner kostnader, men gör också att man friare kan välja placering för huset. Grimmegjerde har lanserat tre off-grid-förberedda husmodeller, i byggsatser för gör-det-självare.
De tre husmodellerna är skapade för att lösa flera problem, som idag hindrar många husdrömmar. Chatrine Schander Ljungquist, medgrundare av Grimmegjerdes huskoncept, förklarar:
– Många som vill bo enskilt eller lantligt ställs inför stora kostnader om ett nytt hus ska kopplas till samhällets el-, vatten och avloppssystem som ligger långt ifrån. Det kan även vara svårt att få tillstånd till ett enskilt avlopp, i skyddsvärd natur. Ovanpå detta så kan banker vara ovilliga till att ge bolån på landsbygden. Men de hindren minskar rejält med husen Lillabo, Storabo och Villa Vibo.
Genom att husen levereras som särskilt hanterbara byggsatser så kan familjer och husbeställare bygga själv och därmed få ner byggkostnaden. För maximal smidighet så levereras materialet i flera mindre frakter, i den ordning och takt som byggandet går.
Vatten och avlopp
Att avstå från samhällets el-, vatten och avloppssystem är också ett sätt att få ner bygg- och boendekostnaden. Men för många ligger off-grid-värdet främst i att slippa vara beroende av skenande marknadspriser och känslig infrastruktur. Chatrine Schander Ljungquist, på Grimmegjerde:
– Dricksvatten får man via en egen borrad brunn. Och när det gäller avlopp så finns två system, som vi utvecklat, att välja för sitt hus. Antingen varianten där avfallet blir kompost som ger näring i husets integrerade växthus. Eller varianten där vatten från dusch, köksho och handfat går till växthuset medan toalettens avloppsvatten går genom en rening och recirkuleras åter till toaletten. Båda systemen är effektiva, fräscha och smidiga.
Värme och energi
Den nämna växthusdelen möjliggör odling och viss självförsörjning, men generar även värme genom solljusets växthuseffekt. Chatrine på Grimmegjerde beskriver husen som energieffektiva, för att man ska kunna leva med ett lågt energibehov.
-Ja, via solcellsanläggningen får man el som magasineras i husets batteri, så man kan nyttja elen när man själv önskar. Husets uppvärmning kommer främst via den högeffektiva spisen, som eldas med fast bränsle som exempelvis ved. Förutom spisens direkta värmeutstrålning så lagras värme i vattenmantlingen, som gör att värmen avges jämnare. I badrummet finns vattenburen golvvärme, som värms via spisen. Det här värmesystemet gör att vi kan vi bygga husen helt utan plast. Att helheten fungerar kan jag intyga, eftersom vi själva bor och trivs i samma huskoncept.
Text: Tom Swales