Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation 4 dec 2024

Lögardagen uppmuntrar nya bastutraditioner

Våra tvättrutiner förändras. För hundra år sedan talades det om lögardagen, nu är det soft sauna som vinner mark med sina lägre temperaturer. Villanytt talade med Nils-Olof Westberg på Bastuspecialisten som vill få fler att upptäcka bastun som ger andrum för kropp och själ.

Att “löga sig” är ett gammalt ord för att tvätta sig. Förr i tiden lögade man sig dagen före helgdagen och därför kom dagen att kallas lögardagen, som så småningom blev lördag.

Bastuspecialisten i Stockholm tipsar om att kika in på Logardagen.se för att läsa mer om moderna bastutraditioner. Lögardagen är en gammal tradition från trettiotalet, ursprungligen instiftat av kommittén för Svenskt Folkbad och var då alltid sista lördagen i november.

– Vårt moderna, stressiga liv har förändrat våra tvättrutiner och idag är badrummet andrum för både tid och eftertanke. Därför vill vi hålla traditionen levande och uppmärksamma bastubad och lögning en dag om året, säger Nils-Olof Westberg.

Olika sätt att basta

Ett bastubad ska vara skönt och avkopplande, menar Nils-Olof och berättar att det idag finns flera olika sätt att basta på. Bland annat den traditionella torrbastun, den mjukare soft saunan, ångbad och infrabastu.

– Det handlar inte längre om att stå ut i bastun utan om att koppla av och umgås. Bastun ska vara ett fredat utrymme, utan datorer och mobiler. Här ska man kunna umgås och prata. Nu finns också aggregat där man kan välja med eller utan ånga. Det ger ett mjukare klimat i basturummet.

Soft sauna ny trend

Nils-Olof vill gärna slå ett extra slag för soft sauna som är en lite mildare form av bastubad än den traditionella bastun. Med lägre temperaturer på 45–65°C samt kontinuerlig tillförsel av ånga får basturummet en luftfuktighet på 30–65 procent. Denna kombination ger en mjukare och behagligare form av bastubad som många tycker om och kan njuta riktigt länge av.

– Många har skrämts bort för att den traditionella bastun är för varm och här har soft sauna vunnit mark. Jag rekommenderar gärna lägre temperatur och högre fuktighet för att kunna sitta i bastun avkopplat, lite längre. Faktum är att de som badar ofta, gärna badar i lägre temperaturer, finländarna är exempel på detta.

Eteriska oljor en ny dimension

Andra trender är aromaterapi och aufguss. Forskningen säger att aromaterapi aktiverar områden i näsan som skickar meddelanden genom nervsystemet till hjärnan. Oljorna kan därmed påverka känslor och minnen.

– Aufguss med eteriska oljor är en bastukultur med ursprung från Tyskland. Aufguss betyder “hälla på”. Jag menar att bastubad kan vara lite som en vinprovning. Börja med eukalyptusolja, sedan lavendel och avsluta med något annat. Det ger bastubadandet en helt annan dimension.

Vad har de nya bastutrenderna betytt för själva bastun?

– Bastun har fått flytta upp från källaren och har nu ofta sin plats i badrummet. Detta har också gjort att bastun förändrats och utvecklats i sin design. Flertalet byggs idag med stora glasytor ut mot badrummet. Syftet är främst för att få en större volym i bastun men också att kunna ha kontakt med de som bastar, till exempel barn och äldre, avslutar Nils-Olof Westberg.

Text: Eva Rydinger

Annons