Badrum/VVS | Byggnation 23 nov 2024
Nu kommer tiden då den vintertrötta trädgården ska förberedas för vår och sommar. När kan man börja och vad ska man tänka på? Villanytt frågade trädgårdsexperten Monica Jönsson som driver Ekbacken 939 på Trollebergs gård, i Värpinge utanför Lund.
Många Lomma-bor har fått hjälp med sina trädgårdar av Monica Jönsson. Och även om trädgårdsbutiken flyttar till Värpinge, fortsätter Monica att inspirera trädgårdsfrälsta.
– Nu på våren är det många som kommer hit och vill ha råd och hjälp på plats med hur man ska väcka liv i de vissna rabatterna, berättar Monica.
Klippa ner och beskära
Det första redskapet man kan plocka ut från förrådet, när frostnätterna är över, är sekatören. Den används för att klippa ner alla vissna perenner. En grensax kan också vara bra, för i februari är det tid för att beskära fruktträden.
– Men vänta med att klippa ner lavendel och rosor. Dessa ska inte klippas förrän björken har fått musöron. Men när det väl är dags så klipp rejält, våga, och ge dem en riktig kickstart på våren. En annan sak som det är dags för nu är förkultivering av till exempel purjolök, chili och koriander, som senare kan planteras ut, berättar Monica.
Grundgödsla på våren
Tidigt på våren är det också bra att jordförbättra i rabatterna och när allt är nerklippt är det lättare att gödsla på.
– Om det finns löv i rabatterna, ta bort det värsta och fyll på med kogödsel, det är toppen. Då kommer det myllas ner med automatik och sedan får maskarna hjälpa till. När det kommer till gräsmattan kan du låta löven vara och låta gräsklipparen klippa ner det.
Monica tipsar om att använda sig av sin kompost eller kogödsel för att jordförbättra den näringsfattiga jorden i rabatterna. Om jorden är riktig dålig och näringsfattig kan man ösa på med NPK som ett extra stöd. Gör man detta på våren – efter städningen – får växtligheten en riktig en kickstart.
– Sandjord är urlakad och behöver näring för bättre struktur för att behålla fukten kvar. Och lerjord är visserligen näringsrik men behöver luftas med mull eller kogödsel som bättrar på strukturen, annars blir den blöt och syrefattig, säger Monica.
Krukor och balkongliv
Idag har många olivträd och andra medelhavsväxter på sina balkonger och terrasser. Dessa behöver också komma fram och få lite kärlek efter en vinter i skymundan. Monica tipsar om flytande näring för krukväxter, då detta vattnas ner i jorden.
– Olivträden är tåliga och kan stå ute under vintern till exempel i en carport. Men citrusväxter är känsligare och behöver minst fem plusgrader för att trivas. Det är också därför som dessa ska ställas ut sist. Fikonträd är inte lika känsliga. Lägg lite bubbelplast över om du är osäker eller ställ krukan på frigolit, som har en isolerande effekt, avslutar Monica Jönsson.
Text: Eva Rydinger