Badrum/VVS | Byggnation 23 nov 2024
Gregor och Izabela Mocak valde att bygga och bo i ett hållbart kupolhus. Nu vill de inspirera andra att göra samma sak. Och kanske blir hemstaden Umeå först ut med att våga bryta ny mark.
När Gregor och Izabela Mocak skulle bygga hus infann sig både förvåning och besvikelse. De ville ha ett unikt och hållbart hus, men upplevde att alla såg likadana ut. De började leta utomlands i stället och ramlade över kupolhus som kräver mindre material och slukar mindre energi. Idén de tog över var den sfäriska formen. Den unika konstruktionen har de ritat själva och Iza berättar att hon saknar inget från traditionella fyrkantiga hus.
– När vi kommer hit slappnar vi av, man blir inte trött. Det är en helt annan känsla, säger Izabella.
– Jag tror att det är den naturliga formen som gör det. När djuren bygger är det runda former, allt i naturen har runda former. Det känns helt enkelt inte instängt i ett runt boende, menar Gregor.
Minimerad byggkostnad
”Vanliga hållbara hus” handlar bara om materialval och mer isolering. Det finns inget fokus på att minska materialåtgången. Och i framtiden blir det problem om man inte gör något åt den delen, menar Gregor. Men kupolhusets nytänkande konstruktion minimerar både byggkostnad och energiförbrukning.
– Vi uppskattar att vi sparade trettio procent på materialet. Vi har samma golvyta men mindre tak och väggar. Jag tror att minskad materialåtgång är viktigare att ha i åtanke än uppvärmning i framtiden. Energitekniken kommer att lösas, men konstruktionen kan vi påverka idag och håller under lång tid, säger Gregor.
Energisnål konstruktion
Kupolhuset har höga värmeisoleringsegenskaper med dubbla limträbågar. Nästan ingenting på insida har kontakt på utsida.
– Det är i hörnen som energin försvinner. I vårt hus cirkulerar värmen runt, runt och upp och ner. En första uppskattning är att vi sparar femtio procent vid uppvärmning eller nedkylning, berättar Gregor.
Dessutom är den runda formen utmärkt för en installation av solceller.
– Den runda konstruktionen är faktiskt bättre än traditionella hus för solpaneler. Solen följer husets form. Och paneler inkräktar idag inte på utseendet, utvecklingen blir dessutom bättre och bättre.
Kupolhus till Umeå
Intresset för hus i runda former har väckts i hemkommunen Umeå och nu undersöks möjligheterna att bebygga ett större område med kupolhus. Det är egentligen bara tomterna som saknas. Nu vill paret också bygga kupolhus åt andra i Norrland och bjuder gärna hem de som är nyfikna på att titta in i framtidens boende. Så vilket är rådet?
– Våga! En del frågar sig om huset går att sälja den dag det är dags att flytta. Men jag menar att vi måste bygga och trivas för oss själva. Vi måste anpassa hus och hem för våra egna behov och drömmar, avslutar Gregor.
Är du nyfiken på att bo hållbart i kupolhus? Kontakta Gregor och Izabela på [email protected]. De vill gärna inspirera andra och välkomnar alla som vill bygga nytt och grönt. Läs mer på livolobygg.se
Text: Eva Rydinger