Arkitektur | Byggnation | Snickare 21 nov 2024
Våren är här och gräsmattan börjar vakna till liv. Eller inte … Så hur gör proffsen? Vi frågade Nicklas Andersson, gräsproffset bakom Andersson Garden, om några goda råd.
Ett gräsfrö växer inte om det inte är tolv grader i luften och sju grader i marken, i snitt på dygnet. Så stressa inte med att renovera eller anlägga ny gräsmatta, menar Nicklas Andersson:
– Gräs behöver värme och fukt. Bästa tiden för att så eller anlägga ny gräsmatta är egentligen på hösten. Då slipper du vattna, hösten har naturlig tillgång på fukt.
Att renovera mattan – innebär att vertikalskära, hålpipa, hjälpså och toppdressa, berättar Nicklas.
– Det man gör är att så in nya gräsfrön i den befintliga, för att den ska ta sig bättre. Det är en kamp mellan gräset och ogräset – och för att kämpa bort ogräs behövs helt enkelt mer gräsfrön som tar över.
Gödning för att vinna kampen
Gödning göder allt som är levande – även ogräs. Men samtidigt är gödningens innehåll framtagen för att få grässtråna att växa. Så gödningen tar inte bort ogräset, utan stärker det befintliga gräset för att vinna kampen mot ogräset.
– Lägg ut gödningen löpande under hela säsongen. En gång var sjätte eller åttonde vecka är lagom. Den viktigaste givan gödning är på hösten. Detta invintrar så att säga gräsmattan och ger bra förutsättningar inför våren. Den förebygger sjukdomar i gräsmattan också, säger Nicklas.
Etablera genom vertikalskärning
Att vertikalskära innebär att knivar klyver gräsplantan på mitten. Det som händer är att plantan delar och etablerar sig vilket skapar en tätare gräsmatta.
– Många tror att vertikalskära handlar om att ta bort mossa. Men man ska göra det av rätt anledning. Allt organiskt material – så kallat thatch – som hamnar i botten på gräsmattan behöver tas bort för att få ner vatten, luft och solljus som är de tre viktiga komponenterna för en frisk gräsmatta, säger Nicklas.
Lufta mattan genom att hålpipa
Luftning är a och o. Så länge det finns tillväxt i gräsmattan är luftning viktigt.
– Genom att göra hål kommer vatten och syre ner till rotsystemet lättare. Man ska alltid jobba mot rotsystemet, där är vi lite efter i Sverige. Luftning kan vara lite svårt så anlita någon som gör det. Eller skapa luft med en grep, tipsar Nicklas.
Mix av gräsfröer är bäst
På hyllan i blomsterbutiken finns en djungel av gräsfrön. Så hur ska man hitta rätt?
– I en svensk trädgård ska man inte välja 100 procent av en sorts gräsfrö utan gärna ha en blandning för att klara olika jord och säsonger på året. Vissa sorter kräver mer eller mindre vatten och gödning. Fundera på vilka förutsättningar som du själv har.
Måste man mulla ner gräsfröna?
– Man kan sprida ut gräsfröna, men fröet behöver något att binda sig mot. Där kommer toppdressen in. När man renoverar en gräsmatta med toppdress, får fröna både näring och något att binda sig mot, berättar Nicklas.
Mossa – så gör du
Mossan är ett återkommande problem i Sverige. Den växer under lägre temperaturer än gräs och etablerar sig under vintern.
– Det bästa är att helt enkelt ta död på den med järnsulfat. Man kan hjälpa till med en mossrivare men det kan bli motsatt effekt om mossan fortfarande lever, då den kan sprida sig. Använd järnsulfat och låt mossan bli svart, ta sedan bort den. Efter det renoverar du med toppdress och gräsfrön.
Trädgårdsskötsel av proffs
Nicklas Anderssons trädgårdsfirma jobbar med skötsel av både trädgård och gräsmattor. När villaägare inte orkar eller har tid går de in och stöttar eller erbjuder löpande skötsel. Arbetet kan man följa på instagramkontot #anderssongarden och få tips och råd.
– Allt för en villaträdgård kan man egentligen göra själv, men vi har en maskinpark som gör det effektivare och bättre. Att göra rätt saker under lång tid skapar rätt resultat, avslutar Nicklas.
Fem snabba proffstips!
Klipp helst 2 gånger/veckan. En tumregel är att aldrig klippa mer än 1/3 av grässtråets längd. Är strået längre, bli det avklippta mer än 1/3.
Vattna aldrig mer än 1 gång/vecka, och då rejält. Bevattning för ofta gör att rötterna letar sig uppåt.
Lufta gräsmattan. Ett djupt rotsystem står sig bättre mot torka.
Ge näring, 3-4 gånger/säsong är jättebra
Den som lägger ner mest tid vinner resultat!
Text: Eva Rydinger