Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil

Bäst i test: Digitala dörrlås jämförda

Villanytt har jämfört de fem populäraste digitala dörrlåsen med varandra. Redaktionen har även jämfört fem av de populäraste köpställena där det vinnande låset erbjuds. Målet har varit att förenkla konsumenters val av både butik och produkt.

Kärt barn har många namn, säger ordspråket, och det gäller även de kära låsen med moderna funktioner. Olika tillverkare och säljare använder olika begrepp som exempelvis kodlås, nyckelfria, appstyrda, digitala, smarta, elektroniska dörrlås med mera. De fem lås som vi har jämfört kunde alla öppnas med kod, låsbricka och app. Jämförelsen har inte bara bedömt faktiska och mätbara faktorer. Vi har även lagt stor vikt vid vår subjektiva upplevelse av design, trygghet, kundnöjdhet, användbarhet och kundsupport. Allt utifrån redaktionens långa erfarenhet av att syna konsumentprodukter och handlare.

Vinnande lås år 2023: Yale Doorman

Högst sammanlagda betyg ges till låset Yale Doorman, produkterna L3S och Connect. En uppskattad faktor är att det finns en utbredd kunskap om låsmodellen, hos låsinstallatörer i hela landet. Det betyder att service finns lokalt, om problem uppstår i framtiden. Låsen bedöms även ha större kompatibilitet med flesta av de vanligaste hemlarmen. En egenskap som poängsätts högt för modellen L3S, var samtalsmöjligheten mellan låset och mobiltelefonen. Det vill säga att om en gäst, hantverkare eller ett paketbud ringer på dörren när ingen är hemma så ringer det i husägarens mobiltelefon. Då kan husägaren samtala med gästen utanför huset, och exempelvis bekräfta att leveransen kan lämnas i carporten, eller så kan man släppa in sotaren eller kattvakten. Det är en smidig möjlighet som få konkurrerande lås erbjuder. Många köpare har också kommenterat detta som särskilt bra när de fått oplanerade eller bortglömda besök, och ingen varit hemma.

Andra uppskattade egenskaper med Yale Doorman, i korthet:

-Enklare, än de flesta andra låsmodeller, att dela ut öppningskod till andra och radera inaktuella koder.

-Låset är godkänt av alla försäkringsbolag.

-Den inbyggda ringklockan gör att inga andra hål, skruvar eller enheter behöver placeras på dörren eller vid sidan av karmen.

-Högst kompatibilitet med många hemlarm på marknaden.

-Flest stil- och färgval som exempelvis svart, borstat stål, silver och krom.

-Yale Doorman kräver inga abonnemang, vilket några av de andra låsen kräver för att få likvärdiga funktioner.

-Att kunna dela ut upp till tio nyckelbrickor, och ansluta upp till fem fjärrkontroller gav fler möjligheter än de flesta konkurrenter.

-Ytterdelen på Yale bedömdes vara mer skyddad mot nederbörd, isbildning och UV-strålning.

Vinnande butik: Safeland

Den butik som erhåller det högsta betyget vid köp av Yale Doorman L3S och/eller Connect är Safeland. Dels för att kunderna slipper fraktkostnader vid köp över 700 kronor, vilket känns välkomnande. Högsta betyg tilldelades återförsäljarens snabba och kostnadsfria support, vilket bedöms som en värdefull trygghet. Särskilt då Safeland upplevdes ha mer specialiserad kunskap om lås och säkerhetsprodukter än de mer generella pryl- och teknikbutikerna. En uppskattad service är att man erbjuder installationshjälp av professionella tekniker, hemma hos kunden. Vidare noterar Villanytt att de ger en tvåårig garanti för Yale Doorman, vilket är ett år längre än vad konsumentköplagen kräver.

Text: Redaktionen, Villanytt

Bilder: Assa Abloy

Annons