Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Trädgård 1 mar 2020

Robotgräsklippare – Så väljer du rätt modell 2022

Vårens populäraste robotgräsklippare

Tillhör du en av de som drömt om att någon annan skulle göra det tråkiga och monotona arbetet med att klippa din gräsmatta, medan du själv sitter på en stol i skuggan i trädgården med en svalkande dryck i handen? Nu kan din dröm gå i uppfyllelse. Här tar vi upp vad du bör tänka på innan du köper din robotgräsklippare.

Robotgräsklipparens viktiga faktorer

Nu när några av vårens mest populära modeller är här och du ska försöka hitta den bästa robotgräsklipparen 2022 för dig och för dina behov, finns det några saker du behöver lägga lite extra tanke på. Faktorer så som storlek på gräsmattan, hur terrängen ser ut, klipphöjd, batteritid och andra viktiga detaljer är något du bör ha med i beräkningen.

Det som oftast styr är prisbilden, skillnader på de olika modellerna och deras egenskaper. Både drifttid och laddningstid är oftast avgörande faktorer. För har klipparen en kort drifttid innebär det att den måste laddas, och du vill förmodligen ha klipparen i arbete så länge du kan, utan avbrott för laddning. Andra faktorer är klipphöjd, klippbredd och klippyta, vilka alla påverkar drifttiden.

Ett annat råd är att titta på lutningen på marken. Har du till exempel en gräsmatta med stark lutning måste du ha en klippare som klarar den stigningen. Lutning räknas oftast i procent eller grader och måttet behöver inte vara exakt utan är enbart en fingervisning. Lutar det 20 % på det brantaste stället bör du ha en maskin som klarar den lutningen. Funktioner och programmering är också viktiga. Din klippare måste ju veta var den ska klippa och vad den ska göra vid eventuella hinder.

Robotgräsklipparens knivar

Sist men inte minst måste du värna om säkerheten. Robotgräsklipparens knivar ska vara väl skyddade så att ingen eller inget kan skadas, och maskinen ska vara utrustad med en tydlig stoppknapp. I säkerheten ingår också att robotgräsklipparen inte får “rymma” och hamna på ställen där den inte ska klippa. Driftsäkerheten räknas in i denna del, så att maskinen inte stoppar innan den hunnit utföra sin klippning.

En av de robotgräsklippare som fått högt betyg i olika tester är Husqvarna Automower 315, som vunnit flera år på raken. Robomow RS615 är en annan av favoriterna och den hittar ni via denna länken. Gardena R100Li SILENO är utsedd som mycket prisvärd. Slutligen är McCulloch Rob R600 utsedd till bästa budgetval. Sök upp din närmaste återförsäljare av robotgräsklippare så kan de visa fler, och ta fram en produkt som passar dig.

Håll dig även uppdaterad med lagar och regler som gäller just Robotgräsklippare på Elsäkerhetsverkets hemsida genom att klicka här.

Vinnare Robotgräsklippare bästa i test 2022

Plats nummer 1: RS 635 Pro S

 Vårt omdöme: 3/3

Egenskaper

När det gäller storskaliga gräsmattor på 0-5000 m2 är Robomow RS635 den perfekta modellen för din trädgård. Stoltserande med överlägsna funktioner och specifikationer utöver det vanliga innebär det att den kraftfulla maskinen är fullt utrustad med allt som krävs för att skapa och underhålla en prickfri gräsmatta.

  • Max storlek gräsmatta 5000 m²
  • Klippbredd 56 cm
  • Robomow App 2.0 Ja

 

Plats nummer 2: Robomow RS625 pro.

 Vårt omdöme: 2,5/3

Egenskaper

Robomow RS625 är en klippare, som är robust och snabb nog att hantera även de mest komplexa stora gräsmattor, och levereras komplett med hela bredden av inbyggda förstklassiga funktioner och specifikationer.

  • Max storlek gräsmatta 4000 m²
  • Klippbredd 56 cm
  • Robomow App 2.0 Ja

 

Sugen på mer tips? Läs vår senaste artikel om att köpa spabad här.

Annons