
Byggnation | Trädgård 28 apr 2025
Alla hus och stugor som inte har tillgång till kommunalt vatten behöver hitta en annan lösning för att rena toalettens avloppsvatten. Ett minireningsverk är idag det vanligaste alternativet. Asgeir Skjolden från Klaro reningsverk förklarar närmre.
Avloppsvatten från toaletten eller diskhon innehåller bakterier och skadliga ämnen. Därför måste detta renas för att inte skada och påverka naturen negativt. För de fastigheter som inte är kopplade till det kommunala nätet används ofta ett minireningsverk för att rena avloppsvattnet. Verket fungerar som ett filter mellan vattnet och naturen.
– Köper du en stuga eller bygger ett nytt hus ute på landsbygden är det inte alltid att du kan koppla upp dig på det kommunala nätet, berättar Asgeir Skjolden, affärschef på Klaro i Sverige.
Stort intresse från kommunen
Kommunerna är på tå när det gäller gamla trekammarbrunnar och avloppsvatten. Asgeir berättar att de har märkt av ett ökat intresse från kommunerna att undersöka om de fungerar.
– Många fastigheter har tex en trekammarbrunn och denna har en begränsad livslängd. När åren har gått börjar kommunerna att gräva i hur brunnen mår och eventuellt måste det till en ny lösning. Då är minireningsverk ett jättebra alternativ. menar Asgeir.
Minireningsverk effektivare än kommunal rening
Asgeir berättar också att i många fall håller minireningsverken en högre nivå av rening än den kommunala. Det är helt enkelt en större kontroll på det som släpps ut.
– Minireningsverk kan vara en billig och många gånger bättre lösning än den kommunala om du ska tänka miljö. I Norge är vi med i en grupp som diskuterar lösningar för Oslofjorden som är starkt förorenad. Vi är med för att hjälpa kommunerna med deras reningsprocess och hur vi kan bidra. De kommunala reningsverken vill lära sig av oss för att nå ett bättre reningsresultat.
Vilken leverantör ska jag välja?
Som vanligt vid mer komplexa inköp kan det vara svårt att hitta rätt bland olika lösningar. Så vad ska man hålla ögonen på? Asgeir menar att det handlar mycket om miljötänk och att hitta en leverantör som kan leva upp till de högt ställda miljökrav som kommunen kräver.
– Utsläpp av fosfor och kväve är farliga. Det är dessa ämnen som bryter ner naturen. Våra verk håller hög skyddsnivå och det som kommer ut är rent nog för att naturen ska kunna finpusta det sista.
Större slamvolym sparar pengar
Att lägga pengar på sin egen skit är tråkigt, skrattar Asgeir. Därför tipsar han om att ha koll på att reningsverket har en stor slamvolym. Verk med mindre slamvolym kräver att slambilen måste komma 2–3 gånger om året.
– På Klaro är vi experter på det vatten som har varit i kroppen. Vi satsar på större tankar, då behöver verket inte slamtömmas lika ofta och då sparar man på den kostnaden, avslutar Asgeir.
Text: Eva Rydinger