
Byggnation | Trädgård 28 apr 2025
Läs mer https://www.hem1.se
Du behöver inte älska landsbygden för att bo i en lada. De så kallade ladhusen letar sig gärna in i urbana stadsmiljöer. För att stilla vår nyfikenhet om ladans renässans kontaktade Villanytt Hem1, en hustillverkare som värnar det unika oavsett om det handlar om ett modernt ladhus, en enklare enplansvilla eller en klassisk sekelskiftesvilla.
Det finns en dröm om det enkla livet på landet-livet med odlingar och självförsörjning. Men dagens ladhus kan ta sig uttryck på nya sätt, berättar Filip Wägbo, på hustillverkaren Hem1:
– Ladhuset flörtar med gamla tider och det gamla bonderiet, vilket återspeglar sig i husets arkitektur. Man vill blicka tillbaka men med ett modernt förhållningssätt.
Både i stad som på landsbygd
Filip Wägbo berättar att ladhusen uppförs överallt – ja, där detaljplanen inte sätter stopp letar sig ladhusen in. En detaljplan kan nämligen begränsa husets utsida, till exempel att husen måste vara putsade. Men detta är också husdetaljer som kan anpassas, moderna putsade ladhus utan taksprång är egentligen en klassisk skånelänga.
– I vår värld finns inga begränsningar, oavsett om vi uppför ett mindre enplanshus eller en större sekelskiftesvilla. Begränsningarna finns bara i tomtens förutsättningar och vad detaljplanen säger. Och hos kunden förstås. På Hem1 är det arkitekten som ritar fram utifrån de förutsättningar som finns och vi anpassar oss helt efter kunden. Det gäller både interiört som exteriört. Många tror att det kan bli dyrt, men så är det inte. Många gånger kan vi göra huset mer effektivt och lösa de exakta önskemålen. Varje hus är låst till kunden och vi kommer aldrig att ta upp samma ritning igen. Det är det fina med arkitektritade hus, säger Filip Wägbo.
Typiskt exteriört uttryck
Hem1:s arkitekt Ann-Sofie Silverskär berättar att karaktärstypiskt för ett ladhus är att det är långt, smalt och har sadeltak. Taket har inget takutsprång utan går i linje med fasaden. Ett förhöjt väggliv förstärker den avlånga känslan av en lada. Fönstersättningen är ofta symmetrisk och för tankarna till gamla spröjsade stallfönster och räkna med att ett parti på huset ofta har lite flera fönster. Fasaden får gärna vara stående träpanel i falurött, falusvart eller järnvitriol.
– Det förhöjda vägglivet flörtar med hur det såg ut på den gamla ladan när den fungerade som magasin för hö. Då var vägglivet högre och på vinden slängdes höet upp för att torka. En modern touch är också de stora slagportarna, som kan skjutas för fönstren. Eller kan man jobba med fuskportar, på samma sätt som man jobbar fönsterluckor som inte heller har någon egentlig funktion, säger Ann-Sofie Silverskär.
Insidan inspirerat av höladans rymd
Interiört hämtar planlösning och materialval också inspiration från ladan. Planlösningen är oftast öppen med kök och vardagsrum i ena ändan och sovrum i den andra, där man fönstersätter gavlarna med stora fönster. Rumsindelningen kan vara lite löst hållen med rumsavskiljare som skapar ”rum i rummen”.
– Med ryggåstaket öppet upp till nock skapas en luftig rumslighet precis som höladorna hade en gång, och de synliga bjälkarna höjer den känslan. Väggar och tak är många gånger synlig panel och golven kan vara av betong för att förstärka det råa och lite industriell. Eller varför inte ett trägolv med breda plankor, avslutar Ann-Sofie Silverskär.
Text: Eva Rydinger