
Byggnation | Snickare 8 apr 2025
Ska du renovera ett gammalt hus? I varje vrå finns en historia värd att bevara. Maria Petersson, bakom Marias Arkitektur & Byggnadsvård, berättar om sina tankar när det kommer till byggnadsvård och återbruk.
Allt fler husägare intresserar sig för att ta tillvara tidstypiska detaljer eller återskapa en äldre byggnads ursprungskaraktär. Det menar Maria Petersson som upplever att byggnadsvård ligger mer i tiden nu än vad det gjorde när hon började sin bana för 25 år sedan.
– När jag började visste man inte vad byggnadsvård var bland allmänheten. Nu är det annorlunda. Jag blir lycklig när jag kommer ut till yngre par som tänker återbruk.
Husen har en historia
Till den som ska renovera ett äldre hus vill Maria säga att man ska vara uppmärksam på att leta efter och bevara spåren efter historierna och de levnadsöden som huset bär på.
– Även om du vill modernisera måste du inte riva ut allt och sudda ut alla spår från förr. Ta till dig att du äger ett hus med själ. I garderober kan det finnas kvar väggar med gamla tapeter. Strömbrytare, knoppar och hyllor är andra smådetaljer att ta tillvara.
Rådgivning inom byggnadsvård
Maria gör ofta hembesök för att känna in huset på plats och för att föreslå vilka möjligheterna som ägaren har för att renovera och förädla huset på ett hållbart sätt. Det kan handla om att bevara listverk och dörrfoder som berättar om hur gammalt huset är. Det kan också handla om att hitta gömda pärlor som masonittäckta spegeldörrar och eldstäder dolda bakom tillfälliga väggar. Modet ändrar sig.
– Gamla trägolv är ett projekt att gå varsamt fram med. Det kanske måste isoleras men man kan ta upp det försiktigt och lägga tillbaka det. Många gånger kan det vara svårt att se själv vilka detaljer som är värda att ta hand om. Jag är inte stilpolis, men tycker att man ska laga och bevara det man har och så långt det går. Men någon gång måste man byta panelen såklart, så är det också.
Tillbyggnader och planlösning
Så vad kan byggnadsvård mer betyda? Maria berättar att det också kan handla om allt från statusbesiktning av äldre byggnader, att mäta upp ett hus för att göra ritningar, vilket sällan finns till äldre hus på landsbygden.
– Många hör också av sig för att de vill ha en tillbyggnad som till exempel en glasveranda som harmoniserar med husets stil och formspråk eller ett nytt badrum som ska få plats. Även planlösningar för att få till ett bra flöde i det gamla huset är vanliga önskemål.
Till sist, vilken är ditt råd till den som ska renovera ett gammalt hus?
– Ta det lugnt. Skapa en förståelse för huset. Vad har det använts till, vem har bott där? När man har levt ett tag i huset kan man upptäcka att det man retar sig på finns där av en anledning och kan vara bra att ha kvar. Det är svårare att ångra sig när detta är borta, avslutar Maria Petersson.
Text: Eva Rydinger