Byggnation | Värme/Kyla 20 dec 2024
Intresset för bastutält ökar. Inte bara bland bastu-entusiaster, utan även bland friluftsfolk, familjer och kompisgäng. Men eftersom bastutält kan hittas i olika kvalitets- och prisnivåer så har Villanytt gjort en grundlig jämförelse för att rekommendera läsarna det ”bästa köpet”.
Vinnare: Näver Premium från Bast Sauna
Ett bastutält är en mobil bastu i form av ett tält som kan fällas upp i trädgården, på campingen, stranden eller i skogsgläntan. Men alla kaminer är inte lätthanterliga och kommer inte upp i den önskade värmen. Och alla tält har inte material och konstruktion för att behålla värmen, tåla hantering, stå trygga och stabila, och alla är inte lätta att fälla upp. Detta är några faktorer som avgjorde att bastutältet Näver Premium, från Bast Sauna, fick högst betyg. Att märket är svenskt ökade dessutom tryggheten, utifall man behöver reservdelar, support eller nyttja garantin. Som alltid i Villanytts tester och jämförelser exponerar vi inte de produkter som fick lägre betyg. Detta för att vårt syfte är att hitta det bästa köpet för läsarna, inte att sänka andra produkter.
Smidig och effektiv kamin
Den vedeldade kaminen i testvinnande Näver Premium väger bara 21 kilo, och vikten är verkligen avgörande för användbarheten. Tyngre kaminer blir betydligt besvärligare att flytta och då förlorar man mobiliteten som är poängen med bastutält. Villanytt uppskattar även att Basts kaminer är av rostfritt stål. Att skorstenen förvaras i eldstaden under transport och att kaminens stabila ben fälls ihop, upplevdes riktigt smidigt. Av alla jämförda kaminer bedömer vi den här som den mest kraftfulla.
Kraftig textil håller värmen
Att tältväggarna på Näver Premium kan behålla den rätta bastutemperaturen konstant beror på materialet och konstruktionen. Väggarna består nämligen av ett trelagers tyg som är oxfordvävt med bomullstråd av tjockleken 300 denier. Det gör att man kan få upp temperaturen till 100 grader, även om de flesta bastubadare föredrar 75–90 grader. Vi noterar att alla modeller från Bast har samma imponerande tyg. En detalj som testpanelen uppskattade var fönstren av vinyltypen transparent TPU, som går fint att vika ihop. Att basta i ett tält som saknar tillräckliga fönster avrådes, eftersom man då inte kan njuta av omgivningen som man har valt. Undvik även bastutält som inte anges vara brandsäkra, något som tydligt anges på tälten från Bast.
Enkelhet, användbarhet
Hur enkelt ett bastutält är att packa upp, packa ner och använda är avgörande. Testvinnaren Näver Premium har en utfällbar konstruktion, med integrerade stolpar. Vi behövde bara dra i varsitt hörn för att fälla upp det självbärande tältet, trycka ner de mindre pinnarna i sanden. Instruktionen var lätt att förstå, vilket man inte ska förvänta sig för de billigare alternativen ute på nätet. Att tältet ryms i den medföljande väskan underlättar också, både för transport och förvaring – på vinden, i källaren, förrådet eller garaget.
Kolla tillbehör innan köp
De olika prispaketen på marknaden innehåller olika mängd utrustning, så se upp med vad du betalar för. För att upplevelsen med bastutältet ska bli skön, trygg och problemfri så bör man ha några praktiska prylar. Dessa medföljer inte i alla prispaket, från olika leverantörer. Men Bast var generösa för med Näver Premium ingick – förutom tältet, väskan, stormlinor, pinnar och kaminen: Vattentank, hink, skopa, löstagbart golv, brandsäker matta för kaminen, två portabla bänkar, bastusten och stenkorg, reparationslapp, handskar och tändpåsar att tända veden med. Där medföljde även en påse ”sauna ice”, som ger ångan en mentoldoft vilket många upplever som uppfriskande för andningsvägarna.
Text: Redaktionen, Villanytt