Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Arkitektur | Byggnation 3 dec 2024

Förnya interiören, men tänk ”återbruk”

När privata, offentliga eller kommersiella interiörer ska förnyas så finns större möjligheter till återbruk än många anar. Det förklarar inredningsarkitekt Janne Bjelkmark, ägare av Bjelkmark Arkitekter, som alltid strävar efter hållbarhet när hon skapar och designar interiörer. Här ger hon några exempel på återbruksmöjligheter.

Det vanligaste målet med återbruk vid renovering och förnyelse är att minska miljöbelastningen, energiförbrukningen och materialslöseriet. Men återbruk kan i vissa fall även underlätta och förbättra slutresultatet.

-Ja, återbruk kan exempelvis handla om att ta vara på resurser och möjligheter som redan finns på plats. En gång ville en kund ta bort ett plastgolv, och lägga in ett nytt parkettgolv. Men när jag insåg att det redan låg ett gammalt trägolv under mattan så föreslog jag att vi skulle ta fram det, och slipa upp det. När det fått sin nya finish så blev det jättefint. Att behålla och använda originaldelar kan dessutom tillföra interiören en värdefull karaktär, berättar Janne på Bjelkmark Arkitekter.

Nya kök riskerar att kasseras

Återbruk kan också handla om att överlåta inredningen som ska rivas ut, till uppköpare som säljer den till andra renoveringar.

– Det kan vara helt nya kök som en husägare installerat bara för att kunna sälja huset. Men när köparna flyttar in så kanske de vill ha ett annat kök. I sådana situationer är det inte alls ovanligt att kök, som knappt använts, kasseras. Det kan även handla om att alla byggvaror som köpts till inredningsprojektet, inte har gått åt. Exempelvis fabriksnya dörrar, fönster, tvättställ eller vitvaror. Jag har tät kontakt med många uppköpare, som hämtar varor från mina uppdrag, förklarar inredningsarkitekten Janne på Bjelkmark Arkitekter.

Även om man kanske inte får mycket betalt för materialen och varorna, så kan det vara guld värt att slippa montera ner kök själv, eller frakta bort överblivet gods. Och Janne understryker värdet av att saker kommer till användning.

-Ja, man får en skön känsla i magen när man inser vilka energi-, miljö- och materialresurser som man räddar.

Även exklusiva möbler

Janne Bjelkmark understryker att återbruk inte behöver påverka målbilden för den nya och blivande inledningen. Varken i ett hem, ett hotell eller i en publik anläggning.

-Nej, varje uppdrag kräver sin unika stil, tema, lösning, känsla, nyttjande av ytan och fördelning av rum. Där är jag helt lyhörd för kundens behov. Men återbrukstanken är ändå med i andra former, från projektens start. Jag vet till exempel var exklusiva möbelklassiker kan inköpas. Kunden kanske har planerat att köpa nytillverkade Bruno Mattson-fåtöljer, men häpnas av glädje när jag får fram nyrenoverade klassiker från tidigare tillverkningsår, som är mer besjälade och personliga.

Text: Tom Swales

Annons