Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation 10 nov 2024

Annorlunda när du bygger i fjällvärlden

Att bygga i Västerbottens inland, hur skiljer det sig från övriga Sverige? Lars-Johan Klementsson är hantverkare och något av en expert på just fjällvärldens utmaningar inom bygg och renoveringar. Villanytt bad honom om att bjussa på några goda råd.

Det finns en allt större efterfrågan på hantverkare runt om i Västerbottens inland, berättar Lars-Johan Klementsson. Han vet. Som snickare med egna firman Västerbottens Byggtjänster anlitas han flitigt av fjällvärldens stugägare som vill renovera. Inte minst har Kittelfjäll exploderat de senaste åren, fler vågar satsa, menar han.

– Det smittar av sig, nu satsar folk även i Klimpfjäll och Borgafjäll. Men att renovera hus i Västerbottens inland kan vara en logistisk mardröm.

Logistiken en utmaning

Stugorna i fjällvärlden ligger drygt fyrtio mil från kusten där många byggfirmor håller till och det är inte helt lätt att få tag i en seriös aktör på plats. Bygghandeln ligger inte heller nästgårds. Därför måste man vara flera steg före i planeringen så man inte plötsligt blir utan material, eller är i behov av elektriker eller rörmokare som oftast är många mil bort. Att ha ett uppbyggt nätverk är a och o.

– Jag själv har samarbete med K-Bygg i Vilhelmina som har nischat sig mot fjällen och kör leveranser varje vecka. Om man har lite framförhållning och kan fylla en bil kostar det inte mer än 4000 kr att få en hel lastbil med material till bygget, vilket motsvarar leveranser hemma i stan.

Minimera körtiden

En annan viktig aspekt för beställaren om man vill hålla nere slutpriset är att minimera körtid och boendekostnader.

– Anlita ett företag som kan göra alla sysslor som snickeri, måleri och plattsättning i stället för att ta in en från varje arbetsgrupp. På så sätt minimeras milersättningar som fort drar iväg då det blir kört rätt långa sträckor. En annan sak är att hålla hantverkarna med boende. Jag har själv en stor bil som jag bor i för att hålla nere kostnaderna. Min målsättning är att du ska kunna betala i stort sett samma peng för samma bygge oavsett om det ligger i tätort, fjällen eller mitt ute i ingenstans.

Gynna lokala hantverkare

Lars-Johan vill också trycka på att hitta en lokal hantverkare och se till att även samarbetspartners är lokala.

– En lokal hantverkare vet hur det funkar och hur man ska tänka samt har kontakter på plats. I övrigt tycker jag att du ska gynna den lokala handeln. Köp material och ta in folk från den komunen du verkar i så går pengarna tillbaka in i samhället och gynnar den orten du har stuga i, avslutar Lars-Johan Klementsson.

Tre saker att tänka på när du bygger hus i fjällvärlden

Tänk på väder och vind, det är lite mer extremt i fjällen så alla projekt kanske inte funkar året om.

Hitta en lokal hantverkare som har kontakter på plats

Gynna lokalt och köp material från lokala bygghandeln

Text: Eva Rydinger

Annons