Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Bilar | Ekonomi 16 okt 2024

Bästa bensinkortet: Stort test av alla tankkort med expert

Vi har genomfört ett omfattande test av de ledande tankkorten på marknaden. Tillsammans med Alex Lindgren, tankkortsexpert på tankkort.nu, har vi granskat och jämfört de olika alternativen för att hjälpa dig hitta det bästa bensinkortet för dina behov.

Topp 6 bästa bensinkorten just nu

Bensinkort kan ge dig värdefulla rabatter och förmåner när du tankar. Utifrån vårt test med tankkortsexperten Alex Lindgren från Tankkort.nu är dessa de 6 bästa bensinkorten på marknaden just nu:

Bank Norwegian kreditkort

Bank Norwegian erbjuder ett bensinkort som passar dig som tankar på olika stationer. Du får 0,5% cashback på alla drivmedelsinköp, oavsett var du tankar. Detta gäller både bemannade och obemannade stationer.

Kortet har ingen årsavgift och ger dig upp till 150 000 kr i kredit. Räntan ligger på 21,99% och du har 45 räntefria dagar. Detta kort är bra för dig som vill ha flexibilitet och inte är knuten till en specifik bensinkedja.

Re:member Flex

Re:member Flex ger dig en rabatt på 15 öre per liter när du tankar på bemannade Preem-stationer. Tyvärr får du ingen rabatt på obemannade stationer.

Kortet har ingen årsavgift och erbjuder upp till 120 000 kr i kredit. Räntan varierar mellan 9,74% och 28,74%. Du har 56 räntefria dagar, vilket är mer än många andra kort. Detta kort passar dig som ofta tankar på bemannade Preem-stationer.

OKQ8 Visa

OKQ8 Visa ger dig 20 öre per liter i rabatt på bemannade OKQ8-stationer och 5 öre per liter på obemannade. Kortet har ingen årsavgift och erbjuder upp till 100 000 kr i kredit.

Räntan är 14,95% och du har upp till 53 räntefria dagar. Detta kort passar dig som tankar mycket på OKQ8 och föredrar deras bemannade stationer.

Circle K Mastercard

Circle K Mastercard ger dig en fast rabatt på 25 öre per liter på alla Circle K-stationer, oavsett om de är bemannade eller obemannade. Kortet har ingen årsavgift och ger dig upp till 100 000 kr i kredit.

Räntan ligger på 19,75% och du har upp till 43 räntefria dagar. Detta kort är bra för dig som tankar mycket på Circle K och vill ha samma rabatt oavsett stationstyp.

Shell Mastercard

Shell Mastercard erbjuder en fast rabatt på 15 öre per liter på alla Shell-stationer. Kortet har ingen årsavgift och ger dig upp till 100 000 kr i kredit.

Räntan är 21,99% och du har 45 räntefria dagar. Detta kort passar dig som föredrar Shell och vill ha en enkel, fast rabatt på alla deras stationer.

Preem Mastercard

Med Preem Mastercard får du 25 öre per liter i rabatt på bemannade Preem-stationer och 10 öre per liter på obemannade. Kortet har ingen årsavgift och ger dig upp till 50 000 kr i kredit.

Räntan ligger på 20,65% och du har 56 räntefria dagar. Detta kort är bra för dig som är lojal mot Preem och tankar ofta på deras stationer, särskilt de bemannade.

Jämför de bästa tankkorten

När du letar efter det bästa tankkortet finns det flera faktorer att ta hänsyn till. Rabatter på drivmedel är ofta den viktigaste aspekten. Olika kort erbjuder varierande rabatter beroende på om du tankar vid bemannade eller obemannade stationer.

Här är en jämförelse av några populära tankkort:

Kort Rabatt bemannad Rabatt obemannad Årsavgift Ränta
Bank Norwegian 0,5% cashback 0,5% cashback 0 kr 21,99%
Preem Mastercard 25 öre/liter 10 öre/liter 0 kr 20,65%
OKQ8 Visa 20 öre/liter 5 öre/liter 0 kr 14,95%
Circle K Mastercard 25 öre/liter 25 öre/liter 0 kr 19,75%
Shell Mastercard 15 öre/liter 15 öre/liter 0 kr 21,99%

Tankkortsexpertens tips för att hitta det bästa bensinkortet

Alex Lindgren, tankkortsexpert och grundare av tankkort.nu, delar med sig av värdefulla råd för att hitta det bästa bensinkortet. Här är hans 5 viktigaste tips:

1. Analysera tankmönster

Börja med att kartlägga var du tankar oftast. Välj ett kort som ger högst rabatt på dessa stationer. Detta kan spara dig hundratals kronor per år.

2. Beräkna drivmedelsutgifter

Undersök hur stor del av dina utgifter som går till drivmedel. Om en betydande del av dina pengar går till tankning, kan ett dedikerat drivmedelskort vara bäst för dig. Men om du inte tankar så ofta, kan ett kort med generell bonus passa bättre.

3. Tanka strategiskt

Tänk på att alltid tanka där du har rabatt. Undvik att tanka på stationer där du inte får någon rabatt alls.

4. Jämför effektiv ränta

Om du planerar att utnyttja kortets kredit, bör du jämföra den effektiva räntan mellan olika kort. En lägre ränta kan ibland vara viktigare än en högre drivmedelsrabatt.

5. Undersök kortets extra förmåner

Glöm inte att kolla kortets övriga förmåner, som reseförsäkring eller bonusprogram. Dessa kan ge ytterligare värde utöver själva drivmedelsrabatten.

 

Om tankkort och bensinkort

Tankkort och bensinkort är praktiska verktyg för att spara pengar på drivmedel och bilrelaterade inköp. De erbjuder rabatter och bonusar som kan minska dina kostnader avsevärt över tid.

Vad är ett tankkort?

Ett tankkort är ett specialiserat kreditkort för drivmedelsinköp och bilrelaterade utgifter. Det ger dig rabatter när du tankar på bensinmackar och kan även ge bonuspoäng på andra köp. Många tankkort är kopplade till specifika bensinkedjor som OKQ8, Shell eller Circle K. Andra fungerar på flera olika mackar.

Hur mycket rabatt ger ett tankkort?

Tankkort kan ge rabatter på 5-20 öre per liter bränsle. Vissa kort erbjuder också bonusar på 0,5-2% på övriga inköp på bensinstationen. Förutom rabatter kan tankkort ge fördelar som gratis biltvätt, rabatt på biluthyrning eller billigare bilvård.

Vem passar bensinkort till?

Bensinkort är särskilt fördelaktiga för personer som kör mycket bil. De passar bra för:

  • Pendlare med långa dagliga resor
  • Säljare och andra yrkesgrupper som reser mycket i tjänsten
  • Småföretagare med en eller flera firmabilar
  • Familjer med flera bilar och hög bränsleförbrukning
  • Taxiförare och andra yrkeschaufförer
  • Lastbilsförare och åkerier

Om du tankar för minst 1000-1500 kronor i månaden kan ett bensinkort vara lönsamt för dig. Jämför olika kort för att hitta det som ger bäst rabatter för dina behov.

Fördelar och nackdelar med tankkort

Tankkort erbjuder flera fördelar för bilister, men kommer också med vissa nackdelar att tänka på. Låt oss titta närmare på vad du kan förvänta dig.

Fördelar

  • Med ett tankkort kan du spara pengar på drivmedel. Du får ofta rabatter på 15-25 öre per liter när du tankar. Detta kan ge stora besparingar över tid, särskilt om du kör mycket.
  • Många kort ger också bonuspoäng eller cashback på andra köp. Du kan tjäna extra på saker du ändå skulle köpa, som snacks eller biltillbehör.
  • Försäkringar ingår ofta i tankkortet. En tanka-fel-försäkring skyddar dig om du råkar fylla på fel bränsle. Vissa kort har även vägassistans och reseförsäkring.
  • För företagare ger tankkort en enkel överblick över drivmedelskostnader. Det förenklar bokföringen och kan spara tid.

Nackdelar

  • Ett tankkort kan leda till att du spenderar mer än planerat. Rabatten kan locka dig att tanka oftare eller köpa onödiga saker.
  • Om du inte betalar hela beloppet varje månad blir det dyrt. Räntan på obetalda belopp är ofta hög, runt 15-20%.
  • Tankkort fungerar främst på bensinstationer. Du kan inte använda det lika flexibelt som ett vanligt kreditkort.
  • Du riskerar att låsa dig till en viss bensinkedja. Det kan bli dyrare om du måste köra omvägar för att tanka där ditt kort gäller.
  • Det kan vara svårt att få ett tankkort om du har en svag ekonomi. Kreditprövningen kan vara sträng, särskilt för kort med hög kreditgräns.

Bensinkort för företag och privat

Bensinkort erbjuder olika fördelar beroende på om du är företagare eller privatperson. Valet av kort påverkas av dina tankningsbehov och önskade förmåner.

Bensinkort för företag

Företagsbensinkort har högre kreditgränser, ofta upp till flera miljoner kronor. Detta ger flexibilitet för större företag med många fordon. Du får detaljerade rapporter som underlättar bokföringen.

Företagskort låter dig koppla flera kort till samma konto. Det förenklar hanteringen av en fordonsflotta. Många kort ger specialrabatter vid större volymer, vilket sänker dina bränslekostnader.

Du får tillgång till ett större nätverk av tankstationer. Det gör det lättare att tanka var som helst i landet. Vissa kort erbjuder även rabatter på hyrbilar och andra fordonsrelaterade tjänster.

Tankkort privat

Privata tankkort har konsumentvänliga bonusprogram. Du kan samla poäng på dina tankningar och få rabatter eller värdecheckar.

Kreditgränserna är lägre, vanligtvis upp till 150 000 kr. Det passar de flesta privatpersoners behov. Ansökningsprocessen är ofta enklare och snabbare än för företagskort.

Många privata kort ger förmåner utöver tankning. Du kan få rabatter på biltvätt, verkstadstjänster eller biluthyrning. Vissa kort är kopplade till mobila betalningslösningar som Apple Pay eller Samsung Pay.

Tankkort med och utan kredit

Tankkort finns i två huvudsakliga varianter: med och utan kredit. Valet mellan dessa påverkar dina tankningsmöjligheter och ekonomiska flexibilitet.

Tankkort utan kredit

Tankkort utan kredit kopplas direkt till ditt bankkonto. När du tankar dras pengarna omedelbart. Detta minskar risken för att du spenderar mer än du har råd med. Ofta har dessa kort lägre eller inga årsavgifter.

Företag föredrar ofta kort utan kredit för bättre kostnadskontroll. Du behöver ha pengar på kontot när du tankar. Vissa kort ger bonus på tankningar och andra köp på stationen.

Välj ett kort utan kredit om du vill ha enkel översikt över dina utgifter och undvika skulder.

Tankkort med kredit

Kreditkort för tankning ger dig möjlighet att tanka även när kontot är tomt. Du får ofta räntefria dagar, vanligtvis 30-60 dagar, innan du behöver betala.

Dessa kort erbjuder ofta högre rabatter och fler förmåner. Du kan få upp till 60 öre per liter i rabatt hos vissa kedjor. Många kort ger bonuspoäng på alla köp.

För att få ett tankkort med kredit krävs god kreditvärdighet. Korten har ofta en årsavgift på 200-400 kr. Var noga med att betala hela fakturan varje månad för att undvika höga räntor.

Vanliga frågor och svar

Hur påverkar ett tankkort min kreditvärdighet?

Ett tankkort kan påverka din kreditvärdighet både positivt och negativt. Ansökan kan tillfälligt sänka den, men ansvarsfull användning över tid kan förbättra den. Regelbundna betalningar och lågt kreditutnyttjande stärker ditt kreditbetyg.

Kan jag använda mitt tankkort utomlands?

Det varierar mellan olika tankkort om de kan användas utomlands. Vissa kort med Visakoppling gäller globalt, men drivmedelsrabatten gäller oftast inte internationellt. Kontrollera villkoren för ditt specifika kort eller överväg ett vanligt kreditkort med bonus på alla köp för utlandsresor.

Hur ofta uppdateras rabatterna på tankkort?

Rabatterna på tankkort uppdateras vanligtvis kvartalsvis eller halvårsvis. Vid stora förändringar i bränslepriser kan uppdateringar ske oftare. Regelbunden kontroll av ditt korts villkor rekommenderas för att hålla dig uppdaterad om aktuella rabatter.

Är det värt att ha flera tankkort samtidigt?

Ja, det kan vara fördelaktigt att ha flera tankkort om du ofta tankar på olika kedjor. Var dock uppmärksam på eventuella årsavgifter och håll koll på dina utgifter. Fördelarna med flera kort bör vägas mot kostnaden och komplexiteten att hantera dem.

Hur skiljer sig företagskort från privata tankkort?

Företagskort och privata tankkort skiljer sig främst i fokus och fördelar. Företagskort erbjuder högre kreditgränser, detaljerad rapportering och specialrabatter för större volymer. Privata kort fokuserar på konsumentvänliga bonusprogram, har lägre kreditgränser och erbjuder ofta fler förmåner utanför tankning.

Läs senaste artikeln om att det andas framtid att köra elbil här.

Annons