Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Möbler 21 sep 2024

Matbord med flexibilitet och valfrihet

Valet av matbord har länge handlat om kompromisser. Man vill ha plats för alla som plötsligt knackar på, men vill inte att ett stort bord upptar hela köket när man ändå oftast bara är två. Att förvara skrymmande förlängningsskivor är inte heller idealiskt. Därför riktar vi nu fokuset på de flexibla matborden från LIB Interior, med elegantare butterfly-lösningar.

Hans Nordgren, på det svenska möbelmärket LIB, visar deras ”Bordssystem 2.0”:

-Till vardags har bordet ett idealiskt format, men när man behöver fler platser så fäller man enkelt ut extraskivorna. De sitter alltså dolda under den dagliga bordsskivan, och tack vare butterfly-tekniken så fälls de smidigt ut, underifrån. Då kan man snabbt anpassa storleken på bordet för alla gäster eller bonusbarn, utan att man behöver springa upp på vinden eller ned i källaren för att hämta de tunga extraskivorna.

Att välja matbord behöver inte längre handla om att behöva kompromissa bort något önskemål. För i bordssystemet 2.0 kan man själv välja uttryck och detaljer. Exempelvis vilken fasning och form som bordskanterna ska ha, eller om man vill ha träets naturliga sprickor och kvistar öppna eller fyllda. Genom att dessutom välja träslag – ask, ek eller valnöt – så har man snart valt sitt eget drömbord, som man får unikt tillverkat och levererat.

Rustikt alternativ

För den som söker ett rustikare bord, men ändå vill ha samma valmöjligheter, så kan Villanytt tipsa om LIB:s ”Fargo”. Det kan beskrivas som en modern version av plankbord. Den robusta känslan finns, men i stället för de grövsta plankbordens råhet så har Fargo en nutida elegans.

-Och valmöjligheten gör att man även här kan få sitt ”eget” bord. Bland valen av olika kantfasningar erbjuds även naturkant, det vill säga trädets kurviga kontur. Man kan även få bordsskivan med karaktär av två delade plankor, även om det inte är helplankor. För få maximal hållbarhet och livfull variation i ådringen så består skivorna av sammansatta massiva lameller, förklarar Hans Nordgren.

Palett av ben och underreden

Villanytt tar även en titt på den nästan oändliga paletten av underreden och bordsben, som man kan välja till sitt matbord från LIB. Förutom fyra enskilda ben så kan man få ben bestående av massiva skivor, u-formade bågar, kryssben och andra kreativa designs. Även dess material och finish ryms i valfriheten, förklarar Hans:

-Ja, väljer man stålben så kan man få rostfria och polerade, svartmålade, eller lackerat industristål. Och föredrar man träben så kan du välja din favoritfinish, av olja eller lack i olika nyanser.

För den som älskar den här typen av valfrihet kan vi tipsa om att det även gäller LIB:s andra bordstyper, bänkar, skåp, stolar, fåtöljer och hyllor.

Text: Tom Swales

Annons