Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Trädgård 15 jul 2024

Dags att skapa utemiljön du drömt om?

När det är dags att ta ett helhetsgrepp för att skapa en fungerande och vacker trädgård ställs man inför ett val: Anlita proffs eller försöka själv? När man inser vilka kunskaper och arbetsinsatser som krävs, så väljer många att anlita en trädgårdsdesigner. Jennie Söderström, på Beegreen Garden & Design, som fixat många trädgårdar i Stockholmsområdet förklarar hur trista plättar förvandlas till upplevelserika utemiljöer.

Visst är det lockande att själv vilja utföra allt i sin blivande trädgård, men det finns fallgropar:

  -Ja, dels är det mycket svårt för oerfarna att föreställa sig hur höjdnivåer, solljus, belysning, proportioner, skuggor, material, rum, vyer, väder, dränering och andra faktorer samverkar. Blir det fel så kanske tungt arbete måste göras om, eller så tvingas man leva med det mindre lyckade resultatet. Jag ritar däremot upp hela miljön i en tredimensionell visualisering, så att du kan se allt på skärm från alla vinklar. Då blir besluten tryggare. Ofta vågar man då välja mer karaktärsfulla utformningar när man ser hur väl det fungerar ihop, berättar Jennie på Beegreen Garden & Design.

Förstå platsens möjligheter

Att välja fel blommor, buskar eller träd är en annan risk man tar som glad amatör. Växter kanske inte klarar platsens förutsättningar, eller så kanske upplevelsen inte blir den tänkta. Större växter som måste ersättas kan bli dyrt, och små växter i större mängd kostar etableringstid.

  -Som kvalificerad trädgårdsmästare kan jag noggrant välja växterna som ger den önskade upplevelsen och trivs på stället. Jag tipsar gärna om växter som gynnar den biologiska mångfalden och märker stort intresse av detta från mina kunder, säger Jennie.

Fördelen med att anlita en erfaren trädgårdsplanerare är också att de kan se möjligheter i det som vi ser som hinder.

  -Ja, en klippa eller stenbumling kan ge mycket personlighet i trädgården. Sluttningar kan förvandlas till terrasser som stöttas med stödmurar. Står någonting i vägen för en rakt dragen stig, så kan vi göra den svängd på ett vackrare sätt.

Lättare att underhålla

Jennie på Beegreen Garden & Design, nämner även att välplanerade trädgårdar blir mer lätta att underhålla.

  -I felplanerade trädgårdar ser man ofta hur stenläggningar, grus, sand eller gräs flyter ihop och flödar in i varandra. Det blir svårt att rensa och hålla snyggt. Vi skapar däremot alltid fungerade avgränsningar med olika metoder och material. Och självklart planerar vi även in gräsklipparens åtkomst överallt.

Hon tipsar även om fördelarna med att låta designern projektleda anläggandet:

  -Ja, det blir kostnadseffektivare och garanterar ett lyckat resultat. De byggare som jag samarbetar med förstår min plan för trädgården. Ibland måste nya val och beslut tas, för att nya förutsättningar i marken upptäcks. Och då är det bra att designern är med, så att eventuella ändringar ändå passar målbilden.

Text: Tom Swales

Annons