Byggnation 26 nov 2024
Med en flagga och en flaggstång får din tomt en vacker dekoration som förstärker den härliga känslan av vår och sommar. Fredrik Lind hos Flaggstångsexperten ger råd inför köpet av en flaggstång – och tipsar om hur den kan lysa upp vintermörkret också.
En svensk flagga som vajar för vinden mot en blå himmel med några vita moln. Det är svårt att tänka sig en mer ikonisk bild av sommar och Sverige.
– Att flagga både förgyller vardagen och bidrar med det där lilla extra till högtid, fest och födelsedagar. Och kan förstås även ge extra värdighet och eftertanke till stunder av sorg, säger Fredrik.
För att kunna hissa din egen flagga behöver du en flaggstång. Här är några saker du ska tänka på inför ett flaggstångsköp.
Smatterfritt en smaksak
– Först: Höjden. En tumregel säger att en flaggstång i en villaträdgård bör vara tre till fyra meter högre än husets tak. Det blir med andra ord rätt stor skillnad på din flaggstångs längd om du bor i hus med ett plan eller två.
Du kan få en gammaldags flaggstång i trä, men de flesta väljer idag en stång i glasfiber.
– Glasfiber som material är lättare, billigare och i princip underhållsfritt, och med en glasfiberstång kan du även välja vilken hissanordning du vill ha. Vi har den traditionella med flagglina på utsidan där du hissar och firar flaggan för hand, och så finns modellen med flagglinan inne i stången där du använder en vev. En fördel med linan invändigt är att du slipper smattret av flagglinan i vinden, vilket kan vara skönt om du bor på en blåsig plats. Å andra sidan finns det de som tycker lite smatter bara är ett trivsamt.
En annan fördel med linan på insidan av flaggstången är att flaggan roterar fritt 360 grader och bättre kan visa vindriktningen.
Fundament gjuts eller borras fast
Flaggstången fästs i marken med ett fundament, som gjuts eller borras fast beroende på förhållandena. Stången sitter ihop med fundamentet med gångjärn, som gör resning och fällning smidigt – men du ska förstås noga planera riktningen och mäta ut hur stången kan fällas i förväg.
– Är du lite händig och har gjutit eller borrat tidigare så kan du montera din flaggstång själv, men de flesta av våra kunder väljer att ta hjälp. Vi bistår gärna hela vägen från val av stång till smidig leverans och råd och hjälp med monteringen.
De allra flesta väljer vit, men du kan få din flaggstång i vilken färg du vill till exempel för att matcha färgen på ditt hus.
Fredrik Lind avslutar med ett tips för att förgylla även den mörka tiden på året:
– Du kan arrangera belysning som lyser upp stången och flaggan underifrån, det kan bli riktigt snyggt. Eller varför inte smycka stången med en led-slingor till jultiden?
Text: Tobias Christoffersson