Inredning | Livsstil 22 nov 2024
Svenska landskap, kulturhistoria och världsarv inspirerar textilformgivaren Kerstin Landström i sin design av ullfiltar. Med subtil mönsterglädje hittar de hem för att ge värme till den svenska folksjälen.
Allt från gamla tapetmönster, kyrkmålningar, textilier, men även byggnader och karaktäristiska miljöer inspirerar textilformgivaren Kerstin Landström.
– Med mina ullfiltar vill jag förmedla mönsterglädje och en känsla där det svenska kulturarvet och dess historia är närvarande.
Svenska landskap inspirerar
Född i Uppsala och boende i Rättvik har många mönster inspirerats från Uppland och Dalarna. Karin och Carl Larsson och deras Sundborn är ett tydligt exempel där Kerstin har hämtat influenser. På gång nu är Bohuslän med hällristningar, sjöbodar och kaprifoler. Ofta är detaljerna subtila, hon vill inte skriva folk på näsan.
– Även Skåne och Gotland är landskapsändar som har fått sina filtar. Jag har alltid varit fascinerad av gamla saker och vårt kulturarv. Som barn älskade jag hembygdsgårdar, jag har bott i gamla hus och renoverat torp. Även svensk natur och årstidernas växlingar har inspirerat mig.
Mönsterglädje värmer både kropp och själ
Så vad gör dessa mönstrade ullfiltar för ett hem?
– Det blir en mönsterglädje och en färgklick till en annars ofta strikt och avskalad inredning. Ett sätt att få in lite färg utan att välja mönstrade tapeter. Den kulturhistoriska kopplingen kan också vara intressant. Jag får ofta höra från mina utländska kunder att de uppskattar det svenska och de samstämmiga, jordnära färgerna.
I takt med energikris och höga elkostnader har ullfilten även hittat hem till de som tidigare inte har förstått hur skönt ullen värmer.
– När elpriserna sköt i höjden blev ullfiltar extra populärt. En del är rädda för hur de ska tvätta den, men svaret är att det behöver du ofta inte. Ull är smutsavvisande till skillnad mot syntetiska material och har självrengörande egenskaper. Vädra i fuktigt väder och får du en fläck, spola fläcken under en rinnande kran.
Obehandlat material lockar barnföräldrar
För Kerstin Landström är det viktigt att hon arbetar med hållbart material. Därför är hennes filtar tillverkade av 100 procent ekologisk ull och är dessutom öko tex-certifierade.
– Det uppskattas mycket idag, men för tjugo år sedan var det annat. Då tyckte man att ull kliade och var dyrt, det var istället lågprisfleece som gällde. Men de senaste åren är det en annorlunda miljömedvetenhet. Barnfiltar är mycket populära, för föräldrar är det förstås extra viktigt att materialet är ekologiskt och ej behandlat med farliga ämnen.
Text: Eva Rydinger