Badrum/VVS | Byggnation 23 nov 2024
Att bygga hus av lösvirke med färdigkapad stomme blir allt vanligare. Metoden är en enklare mellanväg istället för prefab. Fredrik Bolund, på Greby Bygg och Fastighetsservice i Grebbestad, tipsar om vad man ska tänka på som beställare av hus i lösvirke.
De som väljer att bygga med lösvirke har ofta spanat länge på att bygga hus och har egna idéer. Hur det färdiga huset ska se ut har de arbetat fram med hjälp av en arkitekt. På Rossö utanför Strömstad håller Fredrik Bolund just nu på att slutföra ett villaprojekt byggt just med lösvirke. Speciellt med denna byggprocess är att de också valde att jobba med färdigkapad stomme.
– Det är ett roligt sätt för oss att bygga på. Fördelen är att det går snabbare att resa stommen, det är som att jobba med en byggsats, berättar Fredrik.
Färdigkapad stomme vinner mark
Fredrik berättar vidare att den normala gången när det gäller lösvirkeshus och stommar är att de långa reglerarna måste kapas på plats. Men färdigkapade stommar blir allt vanligare.
– När vi har lämnat husritningen till bygghandeln tar de fram en skiss på stomme som vi är med och godkänner. När allt är spikat går det till produktion och sedan levereras färdiga paket till byggnadsplatsen med färdigkapade väggar. Man kan säga att det är en mellanväg mellan lösvirke och prefab och ett relativt nytt tillvägagångssätt. Alla har inte hört talas om det, men det växer mer och mer och kan säkert bli framtiden.
Lösvirke jämfört med prefabricerat
Det finns många fördelar att bygga med lösvirke jämfört med prefabricerade hus, menar Fredrik. Det enda man måste ha klart för sig är att det kan ta några månader extra. En stor fördel är att priset blir lägre, vilket till stor del hänger ihop med att det är färre parter som ska ha del av kakan. Lokala byggare har inte heller några extra påslag.
– Hustillverkare med prefab har sina givna modeller, och det passar inte alla. Friheten att kunna göra förändringar när huset sätts på plats är en annan fördel, med lösvirke finns det möjlighet att ändra och justera under resans gång. Kanske upptäcker man att man vill han fönstret på ett annat ställe. När det kommer till prefabricerade hus sitter det där det sitter.
Väder, vind och årstid kan fälla avgörandet när det kommer till att välja lösvirke eller prefab. Med prefab får man upp huset på ett par dagar och risken för fukt blir mindre. Så under regnigaste november är det önskvärt att snabbt få stomme, väggar och tak på plats.
– Betongplattan kan vara en bromskloss för processen om den är fuktig. Men stommen suger inte åt sig utan torkar fort när det blir tätt och luftflöde i huset, avslutar Fredrik Bolund.