Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation 10 jan 2024

Välj rätt hantverkare för att tilläggsisolera fasaden 

Vinter och minusgrader avslöjar vilka villor som inte står emot kyla och fukt. Petras Poniskaitis och Laurynas Baj på P. Plåt & Bygg i Kalmar tipsar om att tilläggsisolera fasad och fönster – bra för huset och gott för elräkningen.

Under den kalla årstiden upptäcker många villaägare att huset behöver isoleras. Det kan dra kallt vid golvet eller från fönstren, vilket ofta är ett säkert tecken på att det finns behov av tilläggsisolering. Att huset inte håller tätt påverkar inte bara innemiljön utan även elräkningen.

– Vi märker att folk är medvetna om hur viktigt det är att isolera, nu när elpriserna är höga, säger Petras.

Tilläggsisolera med luftspalt

Att tilläggsisolera fasaden är egentligen inte ett komplicerat arbete. Men som allt annat måste det utföras fackmannamässigt av hantverkare med både kunskap och erfarenhet.

– Om man river bort fasaden ser man genast om något ruttet och måste åtgärdas. Det är väsentligt att göra en luftspalt så att det vädras ordentligt, fasaden måste alltid vara ventilerad. Utan luftspalt kan mögel uppstå. Många gånger är det hus byggda från femtiotalet fram till sjuttiotalet som saknar luftspalt i panel och tak. Dessa hus har tyvärr ofta dåligt fall i badrum också och fönster som är dåligt isolerade, berättar

Ny isolering med rätt material

Vid en tilläggsisolering tar man bort den befintliga fasadbeklädnaden. Om det finns isolering sedan tidigare undersöker hantverkaren hur det ser ut, om något är ruttet eller har möglat. Det som är dåligt tas bort, annars låter man isoleringen sitta kvar och fyller på med nytt material.

Laurynas nämner två olika materialval för tilläggsisolering: Sprutisolering och stenull.

– Sprutisolering är lite dyrare men har en högre kvalitet. När det kommer till fasadpanelen tycker jag att man ska se till att det är svenskt virke som används att det finns garantier för att kunna användas.

För att montera den nya isoleringen kan nya reglar behöva sättas upp.

– Se till att säkra att det finns en luftspalt mellan fasad och isolering, det är luften som isolerar! Men samtidigt måste man stänga igen så att fåglar, insekter och getingar inte kan krypa in och bygga bo. Ett rostfritt nät är ett bra tips här, med ett nät stänger man både ute och ventilerar, säger

Välj en lokal hantverkare

Ett vanligt misstag är att beställaren väljer den billigaste offerten och inte kollar upp om hantverkaren faktiskt har den rätta kompetensen. Men Laurynas menar att det ofta blir dyrare i längden, det kan också handla om dolda kostnader som kommer in lite senare i processen.

Ha koll på vad som ingår! Ställ frågor om företagets kompetens, utbildning och erfarenhet av att utföra arbeten inom just det området. Fråga efter diplom, certifieringar och utbildningar. Kolla också efter nöjd kund-referenser på hemsidan, det ger dig en trygghet om att du kan lita på hantverkaren.

Laurynas tipsar också om att anlita lokala hantverkare som kan området och känner till hur husen i närmiljön ser ut och fungerar.

– Vi får själva våra kunder från närområdet, de har tagit referenser och fått rekommendationer från grannar och vänner. Jag tror att det ger dem en trygghet.

Text: Eva Rydinger

Annons