Byggnation | Värme/Kyla 20 dec 2024
När höstkylan kommer samtidigt som konjunkturen sviktar – då är det hög tid att se över uppvärmningskostnaderna hemma. Ett både ekonomiskt och miljövänligt alternativ är att installera en luft-vattenvärmepump. Anna Sjöström på Mitsubishi Electric Europe kan förklara varför.
Varje hus har sina egna förutsättningar. När det är dags att skaffa en ny värmepump är det därför viktigt att få kontakt med en återförsäljare och certifierad installatör som kan göra ett hembesök.
– Vad just du behöver skiftar ju både beroende på var du bor i Sverige och vilken kapacitet ditt hem har behov av, säger Anna Sjöström.
Bor du i ett hus med vattenburen värme är en luft-vattenvärmepump ett effektivt sätt att sänka dina kostnader. Den tillgodoser hela fastighetens behov av både värme och varmvatten. Till skillnad från en luftvärmepump som fungerar som ett komplement till befintlig uppvärmning, till exempel direktverkande el.
Snäll mot miljön
Väljer du en luft-vattenvärmepump gör du också miljön en tjänst, då dess miljöpåverkan är låg jämfört med många andra uppvärmningssätt. Den utvinner solenergi som finns lagrad i uteluften och använder den för att värma upp husets alla rum och se till att det finns varmt vatten i kranarna. Detta fungerar även när temperaturen sjunker ner till väldigt många minusgrader och är alltså en uppvärmning som fungerar året om.
– Dagens värmepumpar är tillverkade för att klara vårt klimat. Vi har installerat värmepumpar både i Arvidsjaur och Kiruna utan några problem, säger Anna Sjöström, som själv bor i Skellefteå.
Värmepumpen känner själv av när temperaturen behöver höjas eller sänkas.
Bidrag från staten
Dessutom är en luft-vattenvärmepump både relativt billig och enkel att installera, jämfört med till exempel bergvärme då det måste borras ner i marken. Du slipper också den arbetsinsats som krävs om du värmer ditt hus genom att elda med pellets eller ved. Men framför allt gör du stora energibesparingar.
– Är elpriserna så höga som de var för ett tag sedan så krävs det inte lång tid innan du sparar in investeringen av pumpen, säger Anna Sjöström.
Äger du ett småhus som värms upp med el eller gas kan du just nu även söka ett statligt bidrag för energieffektivisering om du installerar en luft-vattenvärmepump. Bidraget är tänkt för att skynda på omställningen till en mer hållbar elförbrukning – både för din plånbok och för miljön.
Text: Carolina Carpvik