Badrum/VVS | Byggnation 23 nov 2024
Börja med utsidan. Gå varsamt fram och reparera istället för att riva ut. Använd kvalitetsmaterial. Var försiktig med tilläggsisoleringen. Anlita byggare med kunnande inom byggnadsvård. Det är några av råden från Daniel Hallgren på Alvar Hallgren Bygg till dig som ska renovera ett äldre hus.
Ett äldre hus, det kan innebära så mycket i både tid, typ och utseende. Från 1700-tal till 1970-talet, från soldattorp till patricierhus till funkisvilla med mera med mera. Gemensamt för alla är att du kan få ett fantastiskt hus att bo i idag genom att bevara tidsandan från igår – eller ta fram den på nytt – när du renoverar.
Behåll det gamla där det går
Alvar Hallgren Bygg i gotländska Roma är ett familjeföretag i tredje generationen med lång erfarenhet av och stor samlad kompetens kring konsten att renovera äldre hus. Vd Daniel Hallgren berättar om några viktiga saker att tänka på.
– Börja med att säkra villans yttre skick och se till att utreda så mycket som möjligt om husets konstruktion. Hur är skicket på tak och fasad, var är de bärande väggarna? Det låter tråkigt, men är mycket viktigt. Det är ju inte lönt att göra det fint invändigt om taket läcker, eller att planera för en öppen rumslösning innan du vet vilka väggar du eventuellt kan ta bort eller inte, säger Daniel.
En annan viktig utgångspunkt är att behålla det gamla där det går.
– Det är lätt att tänka ”riva ut och köpa nytt”, men gamla fönster och dörrar till exempel består ofta av jättefint virke och går i många fall att reparera. Att ta vara på det gamla blir i regel också billigare än att köpa nytt, samtidigt som du behåller tidskänslan.
Välj kvalitet och skynda långsamt
För att minska uppvärmningskostnaderna är en vanlig åtgärd idag att tilläggsisolera vinden på äldre hus.
– Det behöver inte vara fel men ska göras med försiktighet. Faran med att tilläggsisolera vinden är att kondens bildas på fel ställen och plötsligt har du byggt in ett fuktproblem som inte fanns där tidigare, säger Daniel Hallgren.
Vad gäller materialval av olika slag – och de blir många genom en stor renovering – har Daniel ett övergripande tips:
– Jobba alltid med kvalitet! Det är bättre att renovera bit för bit, rum för rum och göra det med rejäla material än skynda över hela huset med lågprislösningar.
Sist men inte minst har Daniel ett viktigt tips inför valet av hantverkare och entreprenör:
– Anlita ett företag som verkligen har erfarenhet av att jobba med äldre hus, och gärna även byggnadsvårdskompetens – och som brinner för det!
Text: Tobias Christoffersson