Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Trädgård 11 aug 2023

Trädgårdsmästarens tips för lyckad plantering

Det är mycket man måste tänka på när man ska plantera och vårt nordiska klimat kräver lite planering innan man skrider till verket. Vi har pratat med Malin på Smultronställets handelsträdgård och kafé utanför Umeå, som här delar med sig av nyttiga tips för nybörjaren.

Malin säger att ett vanligt misstag som många gör är att de först bestämmer sig för vad de vill plantera och åker till handelsträdgården, bara för att upptäcka att platsen inte har rätt förutsättningar.

– Därför är det viktigt att börja i rätt ände, med att observera platsen. Frågor som man bör ställa sig är: Är det norr- eller söderläge? Sker snöskottning på eller nära platsen? Är det mycket snösmältning på våren? Finns det risk för snöras och hur ser jordmånen ut?

Välj rätt växt till rätt plats

– Om platsen man vill plantera på alltid har sol och jorden är väldigt torr, som i söderläge, så måste man välja en växt som trivs i dessa förutsättningar. Ett exempel är havtorn som vill ha sandig jord och klarar torka bra. Alternativt kan man förbättra jorden på lite olika sätt, förklarar Malin.

Om jorden är sandig eller torr så tipsar hon om olika organiska material som man kan tillföra jorden.

– Ja, kompostjord, barkmull, gräsklipp, stallgödsel eller löv. Detta gör att växterna tar upp näring och vatten bättre. Men om jorden istället är för fuktig så kan man höja bädden för bättre avrinning vid regn och snösmältning. Dessutom värms jorden upp och torkar snabbare. ­Detta är särskilt viktigt längre norrut där det blir mycket snö som smälter på våren. Och så är sensommar och tidig höst bästa årstid för plantering. Varför? Det fuktigare klimatet kräver mindre bevattning och växterna kan fokusera på rotsättning.

Bevattning

– Täck jorden inför en torka, tipsar Malin och fortsätter: –Det bevarar fukten och man kan använda sig av antingen täckbark, grus, gräsklipp, halm, dukar eller väv. Hushåll med vattnet och samla upp regnvatten från exempelvis tak. Och vattna hellre rejält en gång per vecka än lite då och då, och på kvällen eller morgonen. På dagtid dunstar vattnet bara bort.

Om man kör fast?

– Då kan man alltid anlita en trädgårdsmästare, säger Malin.

Om man har vägarna förbi Umeå så erbjuder Smultronstället rådgivning med gott fika, kompletta ritningar och de hjälper även till med trädbeskärning.

Malins tips på ”roliga” växter som är ätbara

  • Åkerbär (marktäckare).
  • Minikiwi (äts hela med skal. Klätterväxt som kan bli sju meter.)
  • Buskkörsbär (härdigt alternativ för klimatet i norra Sverige.)
  • Blåbärstry (lättodlad och ger mycket bär.)

Text: Jimmy Karlsson

Annons