Badrum/VVS | Byggnation 23 nov 2024
Planerar du för ett projekt längs husväggarna i sommar? Då är det läge att fundera på byggställning. Mikael Ek på Ställning.se tog Villanytt på en guidad expertrunda bland ställningar för både höjden och bredden.
Ska huset målas om, taket tvättas eller fönster bytas i sommar? Då är det bra att planera för en byggställning. Dels för att kunna göra ett bättre jobb, men också för att förhindra en olycka från hög höjd. Eller går det bra med en stege?
– En stege går bra, om det till exempel är en glödlampa som ska bytas. Men inte för att måla om hus eller ta hand om tak. Risken är stor att man tänjer på sina gränser och med verktyg i handen är det lätt att tappa balansen, menar Mikael Ek.
Bra andrahandsvärde
Många som ska sätta igång med sitt projekt har en idé om att byggställningen ska hyras. Men Mikael Ek menar att det inte är prisvärt och skapar bara en onödig tidspress.
– Har du ett projekt som tar två månader eller mer räknar du hem att köpa en byggställning. Det är smidigare och sätter dig inte i en pressad situation om det blir regniga dagar. Man får också räkna med att få hårt begagnade material om man hyr. Dessutom är det ett bra andrahandsvärde, så efter projektet är den enkel att sälja, berättar Mikael.
Mät först, montera sedan
Hur vet man vilken ställning man behöver? Först och främst behöver man mäta hur lång väggen är och hur högt man behöver nå. Ibland måste man nå högt upp på husets gavel, och ibland är det inte höjden som är viktig utan längden för att nå runt huset. Man behöver också fundera på hur mycket ställningen ska kunna ändras och flyttas.
– Många av våra kunder väljer Villapaketen som gör att man kan få ut optimalt av sin byggställning. I dessa finns extra ställningsdelar som gör den väldigt flexibel. Ställningen har också ställbara ben för lutningar och ojämna underlag. Och är man osäker kan man ställa frågor så kommer du få hjälp med vilken ställning som passar för just ditt projekt, säger Mikael.
Många funderar på hur man kan vara säker på att man har monterat rätt. Men med lättbegripliga monteringsguider och en support att få hjälp av är det inte krångligt.
– I regel är det svårt att göra fel. Det är rör som sitter ihop och ganska få moment man behöver göra, det är enkla grepp, säger Mikael.
Ram- eller modulställning
En annan sak att skilja på är ramställning eller modulställning. Ramställningen är enklare att bygga då hela sidostycket sitter ihop från början vilket gör uppbyggnaden mycket smidigare.
– Modulställningen är lite mer komplex men den har en större flexibilitet. Sedan handlar det också om materialval. Allt fler går över till aluminium som är lättare och dessutom är återvinningsbart. Stål är tyngre men lite billigare, berättar Mikael.
Renovera inomhus
För den som ska renovera inomhus är en så kallad hantverkarställning på hjul – rullställning – ett bättre val. Grundsektionen bygger på en smidig dragspelsfunktion. Ställningen har mindre hjul och en plattformslängd på två meter.
– Ramarna sitter ihop som ett kryss och lägger man till justerbara ben går det utmärkt att använda den utomhus också. Den är väldigt bra att ha tillhands när man ska måla och renovera i hemmet. Rullställningen är tillverkad i aluminium vilket gör den lätt att montera och kan byggas upp ända upp till tolv meter arbetshöjd, avslutar Mikael Ek.
Text: Eva Rydinger