Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Fritid | Livsstil | Resmål 4 apr 2023

Tips för att välja rätt typ av flytväst

Att välja flytväst handlar inte bara om din kroppsvikt. Olika aktiviteter till sjöss omfattar helt olika rörelsebehov och risker. Bäst flytväst är alltid den som är mest anpassad för just dig och ditt sjöliv. Villanytt tar hjälp av båttillbehörsbutiken Moory, för att tipsa om skillnader och egenskaper som hjälper dig att välja rätt väst.

 

Att använda samma flytväst för en mängd olika aktiviteter innebär att utövandet och njutningen kommer att begränsas i någon form. Små hinder kan man såklart acceptera när man leker och provar sig fram bland olika sjönära verksamheter. Men när man vill utvecklas och hänge sig åt en älskad aktivitet så är det definitivt värt att skaffa en särskilt anpassad flytväst. Av samma skäl som man inte spelar ishockey i riddarrustning, så ska utrustningen inte bara skydda dig utan även underlätta utövandet.

 

Flytväst, räddningsväst, seglarväst?

Flytvästar kan delas in i olika kategorier, varav de flesta är antingen räddningsvästar eller seglarvästar. Räddningsvästar är konstruerade för att kunna rädda en avsvimmad, eller icke simkunnig, person som hamnar i vattnet. De har stor bärförmåga och tack vare de flytande cellerna och materialens placering vänds kroppen så att bröstet riktas uppåt, och ryggen nedåt. En räddningsväst har dessutom en flytkrage som ger huvudet stöd, så att ansiktet hålls ovanför vattenytan. Reflexer, kraftiga spännband, visselpipa och starka neonfärger som kan upptäckas på avstånd är kännetecknande för räddningsvästar. Men räddningsvästens livräddande konstruktion är däremot klumpig när man simmar, surfar, paddlar eller manövrerar en segelbåt.

 

Likheter och skillnader mellan väst för segling och vattensport

Seglarvästar och flytvästar för vattensport har mindre skillnader. Båda är designade för stor rörlighet och att användaren har simförmåga. Men, det finns ändå skillnader som underlättar i respektive aktiviteter: Eftersom vattensporter förutsätter att du emellanåt ligger i vattnet så har sådana sportvästar bättre förutsättningar att simma med. Att emellanåt simma intill surfbrädan, vattenscootern eller draglinan för vattenskidåkning är en naturlig del av sporten. En seglare behöver däremot oftast sin rörlighet ombord på båten.

 

Paddelväst för särskilda rörelser

Oavsett om du paddlar kajak, kanadensare eller SUP så upprepar du paddelrörelsen tusentals gånger under en tur. Det kräver en paddelväst, eftersom de är designade för extra mycket rörlighet i överkroppen. Annars kommer minsta hinder att snart växa till stor irritation och riskera skavsår. Rörelserna skiljer sig visserligen åt i de olika paddelsporterna – i kanadensaren sker rörelsen mer pendlande och i kajaken mer roterande. I båda kanottyperna utförs rörelsen i sittande position, och armen lyfts högt. På SUP:en sker paddelrörelsen mer nedåtriktad och kroppen är stående, men generellt är paddelvästar utformade för att fungera ypperligt vid all form av paddling.

 

Uppblåsbar eller inte?

Uppblåsbara västar är extremt smidiga ombord på båtar, och för barn som leker på bryggor. Designen och konstruktionen är slimmad och nätt, och gaspatronen som blåser upp västen är minimal. När en uppblåsbar väst väl har blåst upp sig så krävs ett visst arbete för att återställa den i minimalt och hopfällt skick. Kolsyregasen ska pressas ut, flytcellerna ska vikas in och den använda patronen ska ersättas med ny. Alltså är uppblåsbara västar inte lämpliga för vattensporter, eftersom man då har mer frekvent och upprepad kontakt med vattnet, och konstant behöver smidigheten. Men, de lämpar sig utmärkt för alla aktiviteter där man inte räknar med att ramla i sjön, men där risken ändå finns.

 

Manuellt eller automatiskt uppblåsbar flytväst?

Uppblåsbara flytvästar kan väljas med två tekniker: Antingen automatiskt eller manuellt uppblåsbara. De automatiskt uppblåsbara västarna har en sensor som reagerar när den blir helt omsluten av vatten. Det finns alltså ingen risk för att västen blåser upp sig när man bara stänks ner av vatten under båtfärden. En manuellt uppblåsbar flytväst kräver däremot att man själv drar i greppet för utlösaren, när man hamnat i vattnet. Fördelen med manuell uppblåsbarhet är att västen inte blåser upp sig ”i onödan”, om du exempelvis tappar den i vattnet, eller om du själv hamnar i vattnet men inte behöver flythjälp. Nackdelen med en manuell teknik är att flytvästen inte utlöses om du har svimmat, eller skadat dig så att du inte kan greppa utlösaren.

 

En snygg väst används mer

Underskatta inte värdet av att gilla flytvästens utseende, färg, form, mönster och design. En väst som man känner sig snygg i kommer att bäras i alla situationer, medan västen som man tycker är ful riskerar att bli oanvänd. Det kan låta fåfängt när man ska välja livräddande utrustning, men faktum är att många flytvästar blir liggande just för att ägarna inte känner sig stolta i dem. Om däremot flytvästen speglar bärarens entusiasm eller kärlek för sporten så bidrar den till upplevelsen. Sportfiske, segling och vattenskoter är exempelvis genrer med olika typiska uttryck i designen, och ju närmare ens identitet utvecklas med intresset, desto mer vill man att västen ska visa det.

 

Fråga kunnig personal så får du en bättre lämpad väst

Även om du kan hitta flytvästar på varuhus och bensinstationer så kan du vinna mycket på att köpa din väst från en butik med specialkunskaper. Ju större bredd och urval som finns, desto mer anpassad för just dina behov kan du få västen. Då kan du också få råd om vilken fiske-flytväst som är bäst för fiske ute till havs, eller från stranden. Havet kan kräva mer flythjälp medan strandfisket kan vinna på kamouflagemönster. Om du spinn-, flug-, eller nätfiskar så kan behoven av fickor se helt olika ut. En annan fördel med att, som båtägare, vända sig till en butik med stor marin bredd är att de också har flytvästar för dina passagerares olika behov. Även de fyrfota familjemedlemmarnas.

 

Text: Redaktionen, Villanytt

Annons