Badrum/VVS | Byggnation 23 nov 2024
Att ta hjälp för att visualisera, formge och sköta sin trädgård blir allt vanligare. Villanytt fick tips och råd av Karin Ehrenberg, designer och trädgårdsmästare på Grön-Grön.
Det är både trädgårdsentusiaster, yrvakna nybörjare och de som inte kan skilja en tulpan från en ros som söker sig till professionella trädgårdsrådgivare. Det menar Karin Ehrenberg som inspirerar och hjälper framför allt villaägare i Göteborg med omnejd, med att få ordning på sina trädgårdar.
– Jag upplever att många yngre gärna tar hjälp, de är mer vana vid att köpa tjänster. De kanske har byggt ett hus och står där med en jordhög utanför dörren. Jag tycker att det är viktigt att man tänker på trädgården redan från början. Det är lätt att man lägger allt krut på huset – sedan står man där och vet inte var man ska börja.
Anlägga ny trädgård
Och det behöver inte vara en stor tomt som ska anläggas för att skapa en trivsam plats. Det går att göra fantastiska saker, även med en pytteliten trädgård, menar Karin. Nivån på hur avancerad den ska vara bestämmer kunden själv. En del vill ha det enkelt och lättskött med tåliga, växter och stabila perenner som inte behöver mycket omsorg. Andra vill imponera på hela kvarteret.
– Mitt råd är att inte börja överallt i trädgården utan med en rabatt eller en spaljé på en plats där du ofta är. Börja med att göra i ordning ett ”rum” och gör det klart. Därefter fortsätter du i nästa steg. För att hitta rätt växter kan man kika på vad grannarna har och vad som trivs där, säger Karin.
Förvalta en gammal trädgård
Det är också många som vänder sig till Karin i samband med att de har köpt ett hus med en gammal, vildvuxen trädgård som de inte vet hur de ska ta sig an. Kanske vill man återställa med tidstypiska växtval så att trädgården matchar huset. Är trädgården igenvuxen kan det vara svårt att se det fina som finns i växtlighet och vad som kan sparas.
– Risken finns att man tar bort träd eller buskar som man sedan ångrar. Då får man börja om från början och det tar tid att få upp storleken på växterna. Ibland kan det räcka med att man flyttar växten, berättar Karin.
Komma igång i tre steg
När man bestämt sig för att ta trädgården till en högre nivå börjar det ofta i ett samtal. Karin åker ut till huset, träffar de som bor där och gör en nulägesanalys av trädgården. De pratar igenom hur de vill använda sin trädgård, när man kommer använda den och hur aktiv man kan och vill vara.
– Därefter gör jag en grovskiss för att ringa in saker som till exempel lekytor, rabatter, kryddträdgård och uteplatser.
När de har gått igenom skissen och gjort eventuella förändringar får villaägarna sin färdiga ritning. Denna gången är ritningen på detaljnivå och den gröna visionen levereras med skisser, bilder, texter och skalenliga ritningar.
– Ibland åker jag också ut och planterar allt. En del vill också ha hjälp med inköp och transport. Och så finns det de som vill göra allting själva, avslutar Karin Ehrenberg.
Text: Eva Rydinger