Arkitektur | Byggnation | Snickare 21 nov 2024
När är det dags att renovera badrummet? Vilka fördelar och nackdelar finns med olika material? Hur hittar jag rätt hantverkare? Dusko Komso på K Bygg & Plattsättning i Eskilstuna tipsar om fem saker du ska tänka på när det är dags att våtrumsrenovera.
Ett nytt kök eller badrum är utan tvekan en av de renoveringar du kan göra hemma som har högst wow-faktor. Det är också en av de där det är som allra viktigast att arbetet blir felfritt och perfekt utfört, på ett fackmannamässigt sätt enligt gällande regler och förordningar. Fukt- och vattenskador är som bekant inget att leka med.
För dig som ska ta tag i en våtrumsrenovering, eller som börjat fundera på om det inte är dags, kommer här fem snabba tips från Dusko Komso på K Bygg & Plattsättning i Eskilstuna. Företaget är välrenommerat med gedigen erfarenhet som totalentreprenör för våtrumsprojekt.
1) Gör en besiktning efter tio år
– Man brukar säga att ett badrum håller i ungefär tio år, sedan är det dags att renovera. Det kan vara svårt att avgöra själv – du kan ju inte se genom väggen! Men ser du att fogar börjar bli mörka och prickiga så kan det vara början till svartmögel och ett tecken på att det finns fukt. Bäst är att göra en besiktning: mät fukten i väggarna och kolla brunnens skick, säger Dusko Komso.
2) Kakel och klinker har stora fördelar
– Det finns plastmattor, våtrumstapeter och prefabricerade skivor som är fullt godkända och kan fungera bra – men vi rekommenderar nästan alltid kakel och klinker. Det är hållbarare, har högre kvalitet, tillför huset värde – och är snyggare helt enkelt!
Och så är det väl betydligt dyrare?
– Så behöver det inte vara. För den som letar lite finns ofta prisvärd kakel och klinker av hög kvalitet att köpa online, ibland till betydligt lägre priser än hos köks- och badrumsbutikerna och byggvaruhusen. Vi hjälper gärna våra kunder leta.
3) Fråga efter våtrumscertifikat
När du anlitar hantverkare för att renovera kök eller badrum är en sak viktigare än något annat: giltigt våtrumscertifikat.
– Ett våtrumscertifikat visar att du som hantverkare är godkänd att utföra våtrumsarbete, antingen genom GVK, Golvbranschens Våtrumskontroll, eller BBV, Byggkeramiksrådets branschregler. Alla seriösa företag har våtrumscertifikat, acceptera inget annat som kund.
Skulle arbete utföras av ej behörig personal kan du bli nekad ersättning av försäkringsbolaget vid till exempel vattenskada.
4) Kräv dokumentation av arbetet
– Företaget som du anlitar har skyldighet att lämna dokumentation på att arbetet är utfört av hantverkare med rätt kunskaper enligt branschens regler, ofta i form av ett våtrumsintyg.
5) Fördelarna med totalentreprenör
Vid köks- och badrumsrenovering är det inte bara murare och plattsättare som ska göra sitt jobb, utan även VVS-tekniker, elektriker och ofta även snickare och målare.
– Därför är det en bra idé att anlita en totalentreprenör, som tar ansvar för hela processen och styr och planerar arbetet med alla inblandade. Vi vill gärna hjälpa gärna våra kunder hela vägen.