Arkitektur | Byggnation | Snickare 21 nov 2024
Eftersom ett glasat pooltak är den mest energibesparande formen av poolskydd, så ökar intresset för tak i takt med elpriset. Inte bara för takens isolerande förmåga, utan även på att solstrålningen genererar värme under glaset, via växthuseffekten. Att taket dessutom ger vattnet maximalt skydd mot utifrån kommande smuts, gör att kostnader för reningsprocesserna minskar. Villanytt jämför här poolskydd, och får expertråd av Kent Adolfsson på Vattenbutiken.se.
Kent visar oss flera olika typer av pooltäckning, och nämner dess egenskaper.
-Ett riktigt glasat pooltak är visserligen en investering på 80 000 till 150 000 kronor. Men det ger maximal energibesparing, komfort, elegans och fler baddagar per år. Men, låt oss börja med den billigaste pooltäckningen som är termofolie. Det är en specialduk som läggs på vattenytan i ovanmarkspooler. Det kostar bara mellan 600 och 1700 kronor, men är egentligen bara avsedd för att hindra vattnet från att avdunsta under badsäsongen.
Väljer man däremot ett ribbskydd för mellan 11 000 och 24 000 kronor så begränsar man mer av vattnets värme från att läcka ut. Samtidigt hindras smuts från att falla ner i vattnet, så att reningskostnaderna hålls nere.
-Ja, ribbskyddet är en kraftig duk, som med hjälp av ribbor vilar ovanpå poolkanten, och låses med lastspännare. Det är lätt att hålla rent, och utgör ett fullgott skydd mot att djur och människor ska kunna trilla i. Begränsningen är att det tar tid och kraft att veva in duken, för att öppna poolen. Och att det inte kan bära upp snö- och istyngder, så vintertid krävs en stabilare täckning.
Snyggt och smidigt med lameller
Ett lamellöverdrag, av jalusityp, kostar mellan 60 000 och 100 000 kronor. Det är ett bra hinder mot värmeläckaget och vattnets avdunstning.
-Ja, det är ett snyggt och komfortabelt poolskydd som kan öppnas och stängas med en enkel knapptryckning. Lamelltäcken kan dessutom väljas i olika färger, så man får en riktigt estetisk och smidig lösning. Det är också godkänt som hinder för fallolyckor, men på vintern bör man ändå ha täckplåtar som skydd mot snö och is.
Pooltakägare mest nöjda
Just nu, under rådande vinter, märks att de som investerat i ett riktigt pooltak känner sig särskilt nöjda.
-Ja, de behöver ju inget extra vinterskydd, utan håller bara taket stängt fram till våren. Sen när badsäsongen startar, och de kanske värmer upp vattnet lite så, håller taket nere uppvärmningskostnaderna. I synnerhet om solen också bidrar med värme. Har man dessutom valt ett hyfsat högt pooltak, så kan man bada under glastaket, oavsett väder. Glassektionerna skjuts lätt åt sidan för att öppna och stänga, eller så kliver man in via en mindre dörr.
Kent höjer ett varnande finger för att vissa poolsäljare överdriver siffror poolskyddens bärkraft.
-Att vi på Vattenbutiken även installerar skydden, ger oss ju en bättre uppfattning om styrka, kvalitet och smidighet.
Text: Tom Swales