Inredning | Möbler 24 nov 2024
Nyslipade, välunderhållna golv drar ögonen åt sig. Villanytt träffade Christian Holgersson som driver Holgerssons golvservice i Skåne. Han berättar om slipning och ytbehandling som ger gamla golv, nytt liv.
Ett nyslipat och behandlat golv ger nytt liv till hela hemmet och en helt ny dimension. Men tyvärr har det ofta inte samma prioritet som väggar och annan inredning. Golvet faller lätt i glömska.
– Om det inte är skadat lägger man ofta inte mycket tanke på det. Men vill man verkligen göra något som förnyar hemmet så är det att slipa om golvet, tycker jag. Många golv kan med enkla medel bli nya och fräscha igen, menar Christian Holgersson.
I Sverige generellt river man hellre ut istället för att ta tillvara och vårda golvet som är det bästa alternativet. Det är mindre kostsamt, mindre stök och går oftast snabbare. Dessutom finns det såklart en miljöaspekt att bevara det som ligger.
– Det är synd för vi har många fina golv i Sverige. Och ytbehandlingarna idag är miljöcertifierade och schyssta produkter, säger Christian.
Dammfri slipning
Många ser hinder för att dra igång projektet, men det är onödigt. Visst kan logistiken spöka och frågan dyka upp var man ska ställa möblerna under tiden, men det går ofta att lösa.
– En annan sak är slipdammet. Men det behöver man inte heller vara orolig för. Jag är certifierad hantverkare av Bona och ett krav för det är att kunna genomföra dammfri golvslipning. Det dammar knapp, berättar Christian.
Slipa var tionde år
Det är ögat som avgör om det är dags och hur pass slitet golvet är. Men en tumregel är att ett välskött golv kan hålla i tio år. I hallen kan det däremot gå fortare där man rör sig mer och där grus gärna hänger kvar och sliter på golvet.
– Men det finns också gamla golv som aldrig har slipats som ändå har bevarats väl. Och även tvärtom – bara för att golvet är nylagt, till exempel i ett nybyggt hus, så har det troligen inte haft samma slitskyddande behandling som jag jobbar med. Ett tips är att skydda golvet genom att låta en golvslipare rugga upp ytan och lägga på en tvåkomponentslack – då får du ett jättefint och skyddat golv, säger Christian.
Slipa om och om igen
Så hur vet man om golvet tål en slipning? Ett tips är att kolla kring elementrören där man kan se ner på slipskiktet. En lamellparkett har minst 2,5 mm slitskikt och kan slipas upp till tre gånger. De vanligaste parkettgolven går ofta att slipa 4–5 gånger. Medan ett parkettgolv eller brädgolv av massivt trä har ofta ett slipskikt på 14–30 mm och går att slipa flera gånger.
– Själv kan jag gissa med blotta ögat. Värt att tänka på är att vattenskadade golv kan vara svåra att åtgärda, om träet har rest sig för mycket. Men är det ”bara” ytliga svarta ringar, kan man slipa bort ytskiktet utan större ingrepp, säger Christian.
Ytbehandlingen lika viktig
När golvet är slipat ska det ytbehandlas. Vilken typ bör avgöras av estetiska skäl men också vilket rum som golvet ligger i.
– Är det ett kök brukar jag rekommendera en tålig lack som har en skyddande effekt för att stå emot påfrestningarna. Den är också lättare att underhålla, säger Christian.
Hårdvaxoljan tränger in i träet och har också en skyddande yta som lacken. Men ”vanlig” olja är främst ett estetiskt val, man kan se strukturen i träet.
– Det spelar ingen roll vad du har haft tidigare. Men jag råder ofta att behandla hela hemmet med samma produkt ur ett estetiskt perspektiv. Ett vanligt oljat golv är jättevackert. Men det är tyvärr känsligare.
Pigmenterad ytbehandling
En annan väg att gå är att använda sig av en pigmenterad ytbehandling. Vitt är populärt men det finns olika nyanser och djuphet.
– Därför är det viktigt att man testar och säkerställer att man talar om samma nyans. Jag brukar sätta ett eller tre prov – så att det verkligen blir rätt. Man kan också leka vilt med olika kulörer. Det kan vara kul! avslutar Christian.
Skydda ditt golv
Använd möbeltassar
Dammsug eller torrmoppa med mikrofiberduk
Ta bort fläckar direkt med vatten i en väl urvriden trasa
Underhåll med underhållsolja från samma tillverkare som golvet behandlats med
Text Eva Rydinger