Byggnation | Trädgård 8 nov 2024
Att följa sina egenodlade växter, från att så frö till att skörda första grönsaken eller njuta av första blomman, är spännande. Är man mer intresserad av resultatet, än att så frön, så kan man satsa på perenna växter. Alltså plantor som fortsätter leva upp varje sommar. Att hitta fröer är lätt, men det gäller att läsa informationen och välja de växter som passar din plats. Villanytt bjuder här på några nybörjartips:
Faktorer som avgör är inte bara vilken odlingszon du bor i. Det handlar även om vilken jord du har i krukan, odlingslådan eller odlingslandet där du ska så frön. En annan faktor är hur blåsigt, soligt, fuktigt eller skuggigt det är. Ska du så frö i kruka eller hink så kan du kanske flytta krukan på eftermiddagen för att få önskad skugga eller sol. Även om din odlingsplats inte uppfyller alla önskade egenskaper, så kan det ändå fungera. Men att välja och så frön som matchar din plats ökar chanserna, och gör odlingen enklare.
Hur tidigt kan man så frön?
Man kan faktiskt börja så frön av vissa arter redan i januari, och då handlar det oftast om förodling. Med förodling menas att så frön på en tillfällig plats som är ljus, varm och vindskyddad, tidigt på våren. Exempelvis vid fönstret inomhus. När förodlingen utvecklats till plantor, omplanterar man dem på en permanent plats, exempelvis utomhus när det blivit tillräckligt varmt. Men, man kan även välja frön som lämpar sig att sätta så sent som i juli. Om du inte har någon erfarenhet av att så frön, så kan det upplevas som onödigt krångligt när experter ger råd. Men att bara sätta i gång brukar vara den bästa skolan för eget odlande. Du kommer att lära dig jättemycket på din första sådd, i synnerhet vad som trivs på din odlingsplats.
Behövs särskild såjord?
Det enda du behöver för att komma i gång är några fröpåsar med valda fröer, odlingskrukor och jord. Många odlare frågar sig, även efter många års odlande, om man måste så frön i så kallad ”såjord”. Svaret på det är nej, men en riktig såjord ger dig större chans att lyckas med sådden. Andra jordtyper kan också fungera, men fröet behöver en jord med vissa mängder av vissa ämnen för att kunna gro. Väljer du en såjord så behöver du inte ifrågasätta om de egenskaperna finns.
Plastkrukor bra för fukthållning
Krukor finns i en mängd olika material, som exempelvis, stengods, lergods, terrakotta, metall, betong, porslin och glas. För att så frön funkar det utmärkts med små simpla odlingskrukor av plast. Plastkrukor är särskilt bra på att hålla fuktigheten, vilket är viktigt när man ska förodla frön i små jordmängder. De är dessutom oftast tunna, smidiga att stapla tätt och förvara till nästa säsong. Välj krukor med dräneringshål i botten, och se till att ha fat under så du inte fuktskadar bänken som de eventuellt står på.
Vilka fröer behöver förodlas?
Grönsaker och sommarblommor med lång utvecklingstid behöver förodlas, eller förkultiveras som det även heter. Det brukar stå på fröpåsen om de ska förodlas, och hur länge i så fall. Ibland nämns begreppet ”omskolning”. Det betyder helt enkelt att man tar upp en planta som nått ett visst stadie på en trång odlingsplats, ska tas upp och planteras i en större kruka eller växtplats. En nyckelregel är att omskola plantor när de utvecklat två eller fyra bladpar, utöver sina hjärtblad.
Snabb guide i att så frön
- Ta fram odlingskrukor, såjord, frön, vattenkanna och sprayflaska med vatten.
- Fyll dina krukor med 2–4 cm såjord. Ju större frön, desto mer jord.
- Tryck till jorden lätt.
- Lägg 2–4 frön i varje kruka.
- Täck med såjord, 0,5–1 cm.
- Spraya jordytan med vatten och vattna även på fatet under krukan.
- Täck med plast.
- Ställ sådden på en ljus plats.
- Vattna noga – varken för blött eller för torrt.
- Omskola plantorna när de är tillräckligt stabila.
- Tillför gärna gödsel eller näring i vattnet cirka 2–3 veckor efter omskolningen.
- 1–2 veckor innan utplanteringen så är det bra om växterna får avhärdas, d v s gradvis vänjas vid kallare utemiljö och förberedas för starkt solljus. Ställ därför ut dem några timmar om dagen, och förläng utevistelsen för varje dag.
Plantera sedan ut dina