Badrum/VVS | Byggnation 23 nov 2024
Att snickra egna odlingslådor, spaljéer eller sittbänkar är roligt, både under byggandet och vid användandet. Men, det kan gå åt mycket ritningstid, spillvirke och efterjusteringar för att få den perfekta lösningen, den komfortabla lutningen eller stabiliteten. En populär lösning är att välja färdiga gör-det-själv-instruktioner, med exakta listor över materialen som behövs. Kristian Erlén på sajten Egenbyggt berättar.
I Sveriges villaträdgårdar snickras just nu loungemöbler, bänkar för utekök, fågelholkar och mycket annat. Men allt behöver inte uppfinnas igen, och misstag behöver inte upprepas.
-Nej, vi har tydliga instruktioner för nästan alla saker som folk vill snickra. Med tillhörande lista kan man sticka till byggvaruhuset direkt och plocka ihop de rätta virkeslängderna, skruvarna, beslagen och övriga material. Då är man alltid säker på att det räcker, dimensionerna är korrekta, inget missas och att det kommer hålla, berättar Kristian.
Han och kollegan har ritat, utvecklat och testbyggt alla produkterna. Inspirerade av alla entusiastiska gör-det-självbyggare, så ritar de ständigt nya varor som efterfrågas, bland annat via förslagslådan på hemsidan.
Oavsett förkunskap och vana
Villanytt synar några av instruktionerna, som levereras som PDF-filer via mejl, och vi kan intyga att de verkligen tänkt på allt. Skruvarnas längder är perfekta för alla mötande stycken som ska sammanfogas. Samtliga verktyg som krävs är angivna, så att man kan snickra vid sommarstugan utan att behöva avbryta för att en mejsel är kvar hemma. Även den bäste glömmer ibland att slipa och grundmåla innan slutmonteringen, men även det får man en påminnelse om.
-Skapandet går så mycket fortare och smidigare när ordningsföljden, materialvalen, beräkningarna och kapningarna redan är uttänkta, steg för steg. Då kan alla, oavsett förkunskaper, bygga ett elegant hus till robotgräsklipparen eller ett prydligt och stabilt skydd för soptunnorna. Mitt råd är att jobba i sin egen takt, så att glädjen alltid är med.
Lönar sig
Villanytt tittar på instruktionerna ur ekonomisk vinkel. Priserna går från 20 kr upp till cirka 300 kr, beroende på hur omfattande instruktionen är. Och det krävs såklart bara en instruktion, även om man bygger sex stolar, eller tre odlingslådor. Mängden spillvirke blir minimal, liksom risken för att behöva åka flera rundor till byggvaruhuset. Ett stort värde ligger dessutom i att få använda och omges av det egenbyggda. Att byggtiden dessutom halveras, gör sammantaget att instruktionerna blir mycket ekonomiska.
Text: Tom Swales