Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Tak 4 maj 2022

Ta hand om ditt tak – innan det är försent

Hur vet man att det är dags att byta tak? Och vad ska man tänka på? VillaNytt kontaktade Viktor Rudholm, Rudholms tak och specialister på villatak. Det finns både tumregler och fällor att undvika.

Som villa- eller stugägare drar man sig för det stora takprojektet, och det är lätt att skjuta det på framtiden. Men sanningen är den att projektet både blir större och dyrare om man låter det gå för långt.

– Tak som är över 25 år gamla ska besiktigas en gång om året, menar Viktor Rudholm.

Kontinuerligt underhåll
Ja, beroende på byggnadsår och material behöver ett tak underhållas när det har 25 år på nacken. Det är tumregeln.

– Då har ofta materialet gjort sitt och underhåll krävs. Läkten kan ha gett upp och man märker att tätskiktet – eller takpappen – är torr. Pannorna kan också behöva bytas, särskilt om det är betongpannor, säger Viktor Rudholm.

Betongpannor kortare livslängd

För hus byggda från 70- och 80-talet fram till idag är det vanligast med betongpannor på villataken. Och dessa blir porösa efter 25 år.

– Istället för att avleda fukt suger de åt sig fukt och det bildas mossa på taket. Det kan också bli frostspänningar i pannorna beroende på fukten. Så detta bör man ha koll på, säger Viktor Rudholm.

Tegelpannor håller längre och kan oftast återanvändas. Men priset för betong är en tredjedel vilket gör att dessa är mer populära. Ett problem med betong är dock att alla takstolar inte klarar av att bära betongpannor som väger 30 procent mer än tegel.

– Betongpannor är vanligast idag och har en livslängd på 30 år. Åtta av tio tak har betongpannor, säger Viktor Rudholm.

När det gått för långt

Om underhåll inte genomförs i tid finns en risk för att underskiktet – som täcker hela takytan – blir fördärvad. Denna har annars en livslängd på 60 år.

– Denna vill man inte byta, det är kostsamt … Och om man inte har gjort besiktning och upptäcker fukten i tid kan det bildas mögel som tar sig till råsponten. När råsponten har fått en rötskada är det försent. I värsta fall kan möglet också ta sig ner till takstolarna – den bärande konstruktionen. Men då har det verkligen gått långt, säger Viktor Rudholm.

Hållbarhet är a och o

När det kommer till hållbarhet tipsar Viktor om att villaägaren ska kontrollera att byggmaterialet och virket är svenskt och certifierat. Kvaliteten på tätskiktet avgör hur hållbart det är, ett svensktillverkat ger ofta 35 års garantier. Idag använder Rudholms tak endast duk och denna har längre livslängd.

– Det är också viktigt att undersöka vilka som arbetar på bygget och att det råder schyssta förhållanden. Eternittak ska bara plockas ner av certifierade personer, till exempel. Det är också viktigt att taksäkerhet och ställningar finns på plats och att avfallshantering sker på rätt sätt.

För Rudholms tak står hållbarhet och miljöfrågan i fokus. För varje nytt takprojekt klimatkompenserar de för utsläpp och planterar tio träd.

– Miljöfrågan är viktig för oss och vi sätter kvalitet framför kvantitet, avslutar Viktor Rudholm.

Viktors taktips!

Ta referenser på företaget – det är a och o

Kolla upp att företaget har f-skatt och försäkring

Var påläst så att du vet vad företaget pratar om

Ta in en tydlig och detaljerad offert så att du kan se alla arbetsmoment och vad som ingår

Annons