Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Måleri/Tapeter 23 apr 2022

Välj linoljefärg och undvik utsläpp av mikroplaster

Funderar du på att måla om huset i sommar? En färsk rapport visar att husfärger står för 58 procent av mikroplasterna i havet. Vi vände oss till Gunnar Ottosson, färgfabrikör på Ottosson Färgmakeri, som förklarar fördelarna med den plastfria linoljefärgen.

Den första globala studien någonsin av färgrelaterade mikroplaster visar att färg är den största källan till mikroplaster i världshaven. Nästan två miljoner ton läcker ut varje år, mer än textilier, däck och pellets tillsammans.

– Jag är förvånad över att det är så omfattande. Men jag har sagt det länge, all den färg vi lägger på hus kommer att brytas ner och komma ut i havet, säger Gunnar Ottosson.

Nedbrytbar linoljefärg

När plastfärgerna kom efter andra världskriget var det en spillprodukt i samband med användandet av petrolium i industrin.

– Man tyckte att linoljan torkade för sakta. Med plastfärger kunde man måla klockan 8 och det var torrt klockan 10. Enkelt förstås, men man tänkte inte alls på andra konsekvenser som att träet ruttnade. Idag är 90 procent av färgerna plastfärger. Många luras att tro att vattenbaserade färger inte är plast men det är de, säger Gunnar Ottosson.

Linoljans många fördelar

Att linolja passar som målarfärg visste man redan för flera hundra år sedan. Och nu är den på väg tillbaka när intresset för byggnadsvård har fått större uppmärksamhet. Gunnar Ottosson berättar att Sverige är ett idealiskt land för linodling med våra långa, ljusa nätter som gynnar fettsyrorna.

– Linoljan kan man dricka. Den innehåller omega 3, 6 och 9, så den mår du faktiskt bra av. Det som skiljer sig från andra växtoljor är att den torkar genom att reagera med syret i luften, säger Gunnar Ottosson.

I linoljan finns inga plaster. Färgen bryts ner i naturen och ingår i kretsloppet. Men är inte hållbara färger sämre på grund av kortare livslängd – det är ju också en hållbarhetsaspekt?

När det gäller plastfärger kan ytan hålla väldigt länge. Men underlaget trivs inte under plastytan och ruttnar. När det gäller linolja mår träet bra och lever längre, säger Gunnar Ottosson.

Är det svårt att måla med linolja? Nej, säger Gunnar Ottosson. Linoljan är tunn och inträngande och fäster på alla underlag – även plast, plåt, glas och puts. Det behöver inte vara trärent och du behöver inte grunda med linolja.

– En annan fördel är att du kan göra en första strykning ena året, och fortsätta året därpå, säger Gunnar Ottosson.

Linoljefärg inte dyrare

Många tror att linoljefärg är dyr att använda. Och visst, den som jämför per liter kommer se att linoljefärgen har ett högre pris.

– Våra råvaror är dyrare. Men fördelen med linoljefärg är att den räcker tre gånger så långt. Om jämförelsen hade gällt per kvadratmeter blir det därför ungefär samma sak. De stora producenterna tjänar mycket på att sälja vatten, bättre marginaler. Därför finns inte intresset av att gynna användandet av linolja, säger Gunnar Ottosson.

Gunnar Ottosson är konstnären som forskade och gjorde färg till sin egna konstverk. Intresset för färg tog honom vidare till färgfabrikör av husfärger. Idag är Ottosson Färgfabrik världens största tillverkare av linoljefärg och säljer sina färger över hela världen.

– Jag började på åttiotalet och plötsligt ligger jag rätt i tiden. Idag finns ett stort intresse för byggnadsvård och hållbarhet. Bruket av linolja talar i vår riktning, avslutar Gunnar Ottosson.

Text: Eva Rydinger

Annons